reuma

Az ízületi gyulladásokról szóló cikksorozat első részében a köszvénnyel és kialakulásának okaival foglalkoztam, a második részben a köszvény alternatív terápiás lehetőségeit jártuk körül.
Ebben a cikkben a reumát, mint az ízületi gyulladások egyik legismertebb kórképét szeretném ismertetni.

Reuma vagy szaknyelven reumatid artritisz

Ahogy erről már korábban írtam, ez a betegség szintén az ízületi gyulladás egyik fajtája, de ezt a kórképet autoimmun betegségnek tekintik, sőt ez a világon a legnagyobb számban előforduló autoimmun betegség.
A világ népességének 1% szenved ebben a kórképben, a fejlett nyugati világban pedig még gyakoribb az előfordulása. A fejlett világban az is megfigyelhető, hogy ezen betegség előfordulása délről észak felé haladva tovább növekszik, tehát a melegebb éghajlaton élők és a mediterrán életmódot követők között ritkábban fordul elő, mint az északi területeken.

Ahogy ezt már korábban kifejtettem, ezen betegség kialakulásának pontos okai sem tisztázottak, de a genetikus hajlam itt is meghatározónak feltételnek számít. Ezen felül az életmód, különböző fertőzések és a fizikai ártalmak is beindíthatják ezt a reumás betegséget.
Korábban már volt szó arról, hogy a köszvény esetében az immunrendszer sejtjei az ízületekben lerakódott húgysav kristályokat bontják le, mely következtében létrejön a gyulladás az ízületben.
A reuma esetén gyakorlatilag ugyanez játszódik le de nem kell hozzá húgysav kristály.

Persze minden ember ízületeiben van lerakódott húgysav, tehát mondhatnánk úgy, hogy a reumások esetén a normálistól nem eltérőnek számító húgysavszint esetén is kialakul a gyuladás.
Viszont a reumatid artritisz nem áll meg az ízületekben, hanem a gyulladás lassan az egész testre kiterjed, így a mellhártya, tüdő, bőr, szem, szív és érrendszer, vese és az idegrendszer is gyulladásos folyamtok helyszínévé válik, melynek számos további negatív következménye lesz.
Tehát ez a betegség az immunrendszer betegsége, mely az immunsejtek túlműködése által gyakorlatilag elkezdi pusztítani a szervezet épp szöveteit. A túlzott immunműködésből kialakuló fokozott gyulladás pedig lassan elkezdi gátolni a különböző szervek megfelelő működését és végül halált okoz.
Bár ez egy komoly betegség de szerencsére a modern orvostudomány sok gyógyszerrel be tud avatkozni ebbe a folyamatba, amivel ugyan nem gyógyítják meg ezt a betegséget de a tüneteket jelentősen csökkentik és az élettartamot is meg tudják hosszabbítani, illetve a tüneteket is jelentős mértékben csökkenteni lehet, a legtöbb esetben.
Persze azért ez nem teljesen jó hír, mert a gyógyszeres, kémiai és biológiai terápiák nagyon sok más élettani folyamatba is beavatkoznak, melyeknek számos negatív következménye is van.
Ezért ha valakin már diagnosztizálták a reumatid artritisz, vagy még inkább ha valaki tudja, hogy fokozottabb hajlama lehet erre a betegségre (pl. a családban előfordult), akkor érdemes tisztában lenni a természetes gyógymóddal, mely hosszú távon sokkal célravezetőbb mint a modern kémiai és biológiai terápiák, mert kíméletesebben és a szervezet számára sokkal elfogadhatóbban tudja kezelni a betegséget.

A következő részben, a reumatid artritisz természetes terápiáival foglalkozom.

Ajánlott írásaink


Koleszterin, tények és tévhitek – kezdjük az alapoktól