nátha

A nátha és influenza okai

A megfázás, vagy meghűlés kifejezés onnan ered, hogy amikor a szervezetünk tartós ideig lehűlésnek van kitéve, és a szájban vagy orrüregben a hőmérséklet a normál 35-37 fokról lecsökken, akkor 30-33 fok között, olyan körülmények jönnek létre a légző rendszerünkben, amelyek kedveznek a különböző, (a külvilágból bejutó) vírusok szaporodásához.
A nátha kórokozója leggyakrabban a rhinovírus, melynek több mint 200 változatát ismeri már az orvostudomány, a tüdőgyulladás kialakulásáért pedig az úgynevezett RSV vírusok a felelősek általában.
Ezen vírusok nagyjából, 33 C fokos hőmérsékleten tudnak a legjobban szaporodni, viszont az immunsejtjeink működéséhez a 35-37 C os hőmérséklet az ideális környezet. Így egy tartósan lehűlt szájban, orrban vagy garatban ezek a vírusok elkezdhetnek szaporodni, míg az immunrendszer a hidegebb hőmérsékleten nem működik megfelelően. Az elszaporodott vírusokra végül az immunsejtek reagálnak és elkezdődik a betolakodók semlegesítése.

Az influenza esetében pedig az influenza vírusok okoznak tüneteket. Az influenza vírusokból 3 féle létezik, A, B és C és ezen kívül számos szerkezeti variáns. A H1 – H16 ig terjedő kódokkal, a vírusvariációk, a vírusokból kinyúló fehérjék szerint (melyekhez az immunsejtjeink kapcsolódni tudnak) vannak megkülönböztetve.
A leggyakoribb járványokat az influenza A vírusok okozzák, melyek embereket, emlősöket és madarakat is képesek megfertőzni. A B vírus az emberekre és a fókatestű állatokra veszélyes, míg a C vírus az emberekre és a sertésekre.
Az influenza vírusok jóval agresszívebbek a rhinovírusoknál, és az általuk okozott betegségek is hevesebb lefolyásúak és veszélyesebbek.

Hogyan előzzük meg a náthát és az influenzát

A leggyakoribb influenza vírusok ellen már vannak védőoltások, melyek arra az esetre jelentenek segítséget, ha valaki azzal a vírustörzzsel találkozik, mely ellen már kapott védőoltást. De ebben az esetben is feltétel, hogy az immunrendszerünk legyen egészséges és működjön jól.

Legyengült, kimerült egyéb betegséggel harcoló immunrendszernek a védőoltás sem segít.

Ezeknél a betegségeknél is elmondható, hogy a prevenció a legjobb megoldás. Ez a megfelelő higiéniával, megfelelő öltözködéssel és egészséges életmóddal és táplálkozással, valamint a fertőzött közösségek elkerülésével tudjuk leginkább támogatni. Ezzel együtt pedig az immunrendszerünk egészségének fenntartása és folyamatos ápolása is fontos tényező.

Hogyan kezeljük

Míg a nátha általában 5-7 nap alatt elmúlik (egészséges immunrendszer esetén) addig az influenza hetekig is eltarthat. Persze a gyulladásban lévő légutak (akár nátha, akár influenza okozza a betegséget) könnyen felülfertőződhetnek különböző baktériumokkal is, ami viszont már komoly szövődményeket okozhat és hosszan tartó, komoly betegségeket is képes kiváltani.
Ezért mindenképp érdemes kellő figyelmet fordítani mindkét betegség kezelésére. A betegségek esetén a legfontosabb lenne a megelőzés, de ha már kialakult a betegség, akkor mindenképp érdemes a lehető leghamarább megkezdeni a kezelését.

Ezért ha orrdugulás, torokfájás és esetleg fejfájás jelentkezik (pláne a hideg időszakban) akkor okkal gyanakodhatunk a nátha vagy influenza megbetegedésre.
Ha a fentiek mellett, hőemelkedés, láz, levertség is tapasztalható az már szinte biztos jele a nátha vagy influenza megbetegedésnek.

Ilyenkor érdemes azonnal “relaxra” állítani a kapcsolót. A vírusok ellen nincs gyógyszer, csak a saját immunrendszerünk képes legyőzni őket, ezért csodaszerek, azonnal ható tabletták vagy készítmények nem fogják megoldani a problémát.
Ilyenkor pihenés, nyugalom szükséges, hogy a szervezetünk el tudja végezni a takarítást.
A hőemelkedést semmiképp de a lázat sem érdemes csillapítani 38 C alatt. Ahogy fentebb írtam a vírusok alacsonyabb hőmérsékleten tudnak szaporodni, tehát a magas testhő ellenük dolgozik. A lázról viszont tudni kell, hogy megterheli a szervezetet ezért ilyenkor mindenképp ágynyugalom szükséges.

A különböző fájdalom és láz valamint gyulladás csillapítók ilyenkor nem hasznosak, sőt kifejezetten károsak. Ezért ezeket csak olyan esetben érdemes bevetni, mikor már elviselhetetlenné válik a helyzet és a pihenést, alvást befolyásolja a fájdalom vagy a kellemetlenség. Minél tovább küzd a szervezetünk, annál hatékonyabb lesz az immunrendszer és gyorsabb a teljesgyógyulás. A tünetek mesterséges csillapítása nem jelenti a betegség gyógyulását. Minél erőteljesebb és agresszívebb módon nyomjuk el a tüneteket, annál több kárt tudunk okozni az okos szervezetünk, összefüggő rendszerében. Antibiotikumot pedig csak legvégső esetben és csak bakteriális fertőzésekre érdemes használni.
A gyógynövények viszont nagyon jó terápiás szerek lehetnek és segíthetnek a betegség természetes leküzdésében és a kellemetlen tünetek ésszerű csillapításában. A nátha és influenza esetén javasolt gyógynövényekről itt olvashatsz bővebben.

Fontos: A magas láz már nem gyerekjáték, tehát amennyiben a 39 fokot eléri a testhőmérséklet, mindenképp be kell avatkozni, mert abból már könnyen lehet életveszélyes állapot. Ilyenkor hűtőfürdő (testhőmérsékletről indítva, és fokozatosan hűtve, de nem stresszelve a beteg szervezetét extrém hűtéssel) azonnali segítség lehet és lázcsillapító készítmények. Magas láz esetén, pláne gyerekeknél viszont orvosi segítséget kell igénybe venni.

A témához kapcsolódó írások

 

Magas vérnyomás 2. rész – érstressz és következmények