Lassan az egész világra hatást gyakorol a koronavírus járvány. A koronavírusoknak számtalan fajtáját ismerik a kutatók.  Ezek a vírusok elsősorban álatok testében (denevérek és dögevők) találhatók és csak néhány alfajuk terjed át és veszélyes az emberre. A mostan járványért felelős, hivatalos nevén SARS CoV-2 nevű vírustörzs (melynek eredeti neve 2019-nCOV volt) viszont különlegesnek számít. A különlegesség oka pedig két rendkívül fontos dolog. Az egyik ok, hogy ez az influenza vírus faj, viszonylag új vírusnak számít, tehát sem oltóanyag, sem specifikus gyógyszer nincs ellene jelenleg. A másik, hogy az emberekre és emberek közt nagyon hatékonyan tud terjedni (azaz nagyon patogén). A viszonylag hosszú, 14 napos lappangási idő kezdetétől képes fertőzni, tehát még a tünetek megjelenése előtt – mielőtt a beteg orvoshoz fordulna vagy kivonná magát a közösségi életből – a vírus már terjedni képes, ezzel gyorsítva az általa okozott járvány terjedését.

Hogyan működnek a vírusok ? 

Egy korábbi írásomban már foglalkoztam a megfázásos megbetegedésekkel, ahol a nátha és az influenza vírus terjedését és működését is ismertettem. Erről bővebben itt olvashatsz.
Ezért most csak röviden ismertetem a vírusok „működését”.

A vírus, a fertőzött állatok nyálával, húsával, vérével is bejuthat az emberi szervezetbe (illetve jelen esetben természetesen emberről – emberre, köhögés, tüsszentés által). Ázsiában nagy hagyománya van különböző, számunkra egzotikus állatok elfogyasztásának vagy gyógyászati célú felhasználásának. Sok helyen kígyót, békát, denevért, különböző madarakat, férgeket stb. is előszeretettel fogyasztanak. Valószínű így került a mostani koronavírus az emberek közé.
A vírus gyakorlatilag egy fehérje burokba zárt aminosav lánc (mely az állati – emberi szervezet DNS-éhez hasonló láncokat tartalmaz). Ezek a burokba zárt aminosav láncok, információt hordoznak, melyből a vírus felépíthető.
Amikor a vírus bejut a szervezetbe – a koronavírus esetén – szájon vagy orron keresztül, a vírus a nyálkahártya sejtjeihez tapad és átjut a sejtmembránon. Ezután a sejtmaghoz „úszik” és itt kiszórja az örökítő anyagát, mely bejut a nyálkahártya sejt sejtmagjába és ott a sejtmag elkezdi sokszorosítani a vírus által bejuttatott információt, mely egy bonyolult biokémiai mechanizmus segítségével megsokszorozza a vírusokat a sejten belül. Az így sokszorosított – elszaporodott – vírus tömeg, azután kijut a sejtből és más sejteket is megfertőz, ahol tovább szaporodik. Ez a multiplikátor (sokszorosító) hatás eredményezi, hogy a vírusok rendkívül gyorsan képesek szaporodni a szervezetben.

Az immunrendszer

Az immunrendszerünket, különböző immunsejtjeink alkotják. Léteznek úgynevezett falósejtek és szervezetünk immunrendszere termel különböző ellenanyagokat is a vírusok és egyéb kórokozók ellen. Az falósejtek (pl. T sejtek) és ellenanyagok (antitestek) felismerik a különböző kórokozókat és vagy bekebelezik és megsemmisítik őket, vagy a felületükhöz tapadnak, összeragasztják és ezzel elpusztítják őket. Ezt hívják a szervezet természetes immunválaszának.
A különböző vírusok és baktériumok felismerését és az ellenük hatásos ellenanyagokat és immunsejteket úgy tudjuk létrehozni, hogy a szervezetünk emlékszik arra, ha korábban egy betegség kórokozója már galibát okozott, ezért ha egy ilyen kórokozóval találkozik, azonnal képes a megfelelő ellenanyagok, immunsejtek termelésére és ezzel a védekezésre. Ez az emlékezés, más néven a szerzett immunitás, nem csak akkor áll fenn, ha már találkoztunk egy adott kórokozóval korábban (pl. védőoltásban adott legyengített vírus, vagy egy korábbi betegséget okozó kórokozó), hanem akkor is ha az őseink találkoztak ezzel korábban. Mert a genetikai kódunkban, a DNS ben nagyon sok immunrendszerrel kapcsolatos információ is megőrződik és átadódik a generációk között, ezt hívják veleszületett immunitásnak.
Az immunrendszer nagyon hatékony de nagyon komplex rendszer is egyben. Egy egészséges szervezet immunrendszere nagyon sok betegséggel, kórokozóval képes megküzdeni. Ha felismeri azt azonnal (veleszületett immunitás vagy szerzett immunitás által) akkor a kórokozókat még a tünetek kialakulása előtt vagy az után 1-2 héten belül képes legyőzni, ha viszont nem ismeri fel, akkor egy hosszabb kórfolyamat kell ahhoz, hogy legyűrje a betegséget.

Hogyan hat az influenza vírus ?

Ha az influenza vírus bejut a szervezetbe és az immunrendszer felismeri a vírust (szerzett vagy veleszületett immunitás által) akkor megkezdődik a vírusok semlegesítése. Ebben a harcban több immunsejt és az érintett részeken (nyálkahártyán a szájban, garatban, orrban és tüdőben) több nyálkahártya sejt is aktivizálódik, mely következtében gyulladás alakul ki és a sejtek elpusztulnak. Az elpusztult sejtrészekből és vírusrészekből és még aktív vírusokból álló genny pedig a vérkeringés és nyirokkeringés által lassan szétterjed az egész testben. Így megy át a betegség az ízületekre (ízületi gyulladást és fájdalmat okozva), a vesére, hólyagra stb. De ahogy a szervezetünk felismerte a betolakodót és elkezdte a harcot ellene, az egyre aktívabb immunrendszer fokozatosan elpusztítja az összes vírust és azok a harc melléktermékeivel, az elpusztult szövetalkotókkal, gennyel együtt távoznak és lassan helyreáll a rend.  Elmúlnak a tünetek, majd a betegség meggyógyul. Az ilyenkor tapasztalható láz és annak minden következménye is az immunválaszt segíti elő és a szervezet fokozott reakcióját jelzi egyben.

Miért különleges a koronavírus ?

A most járványt okozó koronavírus faj azért veszélyes, mert egyrészt nemrégen jelent meg az emberek között, ezért sem szerzett sem örökölt immunitás nem alakult még ki ellene az emberekben, másrészt pedig mert könnyen terjed és már akkor is jelentősen fertőz, amikor még nincsenek tünetei, ami tovább gyorsítja a terjedését.
Egy beteg ember könnyen kiszűrhető egy repülőtéren vagy a tünetek után ha orvoshoz megy, a mostani koronavírussal fertőzött ember viszont akár két hétig sem érzi, hogy bármi baja is lenne, miközben százakat vagy ezreket is képes megfertőzni (pályaudvaron, reptéren, áruházban stb.). Leginkább ezért tartanak most egy nagy világjárványtól és ezért foglalkozik ennyit a média ezzel a problémával. Bár mindenhol hangoztatják, hogy nem szabad hisztériát kelteni de azért kellő komolysággal és odafigyeléssel kell bánni a helyzettel.

Kire veszélyes a koronavírus ?

Ahogy fentebb már kifejtettem a vírus rendkívül könnyen és a fertőzőképessége miatt gyorsan terjed. Így gyakorlatilag bárki elkaphatja. Köhögéssel, tüsszentéssel terjedő nyálban és az így fertőzött tárgyakkal való érintkezés által is terjedhet. Elsősorban az idősek, a kisgyermekek és a különböző betegségekben eleve legyengült immunrendszerrel rendelkező emberekre veszélyes. Mivel nincs még kialakult immunitás a kórokozóra, ezért a betegség lefolyása is hosszabb (3-4 hét is lehet) így jobban megterheli a szervezetet. Könnyen terjed át a tüdőre és az eleve veszélyes tüdőgyuladás kialakulása által a szövődmények kialakulása és az esetlegesen halállal végződő betegség is gyakoribb. Tehát a veszélyt a gyors terjedés és a megfelelő immunitás hiánya okozza, elsősorban a gyengébb szervezetű emberek esetében.
Ezen kívül van még egy nagy veszélye ennek a vírusnak, amiről ritkábban esik szó. Mivel egy „új” és könnyen terjedő vírusról van szó, így a gyors terjedés és várhatóan nagyszámú megbetegedések miatt, nagyobb az esélye annak, hogy egy új mutációja jön létre, amely már nem csak terjedésében, hanem agresszivitásában is felülmúlja a mostani vírust.
Társadalmi szempontból pedig, egy nagyon sok embert, tömegesen és gyorsan érintő járvány, képes túlterhelni az egészségügyi ellátórendszert, megtöltei a kórházakat, lekötni az összes orvost (őket is megbetegítve még tovább rontani az egészségügy hatékonyságát), a nagyszámú beteg miatt különböző ellátó rendszerek is sérülhetnek, élelmiszer ellátás, tömegközlekedés, szolgáltatások… stb. Ez egyrészt társadalmi káoszt, másrészt egy nagyon jelentős jövedelem kiesést jelenthet mind a családoknak mind pedig a cégeknek és az államnak is. Tehát hosszútávon gazdasági hatásai is jelentősek lehetnek, ezt jelzik is a komoly tőzsdei esések.

Hogyan védekezzünk a koronavírus ellen ?

A védekezés legjobb formája, ha igyekszünk távol maradni azoktól a helyektől ahol sok ember megfordul. Bár Olaszországban karanténnal próbálják útját állni a vírusnak de mégis csak nagy a valószínűsége, hogy pár héten belül nálunk is megjelenik majd és azok az emberek akik 2 hét múlva lesznek betegek, már fertőznek anélkül, hogy most egyáltalán tudnának róla. Sajnos elég pár felelőtlen ember, aki nem foglalkozik a karanténnal és így könnyen átviheti és terjesztheti a vírust.
A másik fontos dolog a higiénia. Ilyenkor a (influenzás időkben) gyakori kézmosás (szappannal legalább 45 másodpercig), a zsúfolt közösségi terek kerülése, megfelelő wc használat különösen fontos valamint az étkezési higiéniára is érdemes a szokásosnál nagyobb figyelmet fordítani. Pl. utcai árusok, kifőzdék kerülése, illetve zöldségek gyümölcsök esetén a megfelelő mosás, tisztítás.
Ami szintén fontos fázisa a védekezésnek, hogy tartsuk készenlétben az immunrendszert. Tehát ilyen időkben igyekezzünk kerülni a fokozott stresszt, a túlzott fáradságot, szenteljünk több figyelmet a pihenésre és az egészséges de mértéktartó étkezésre, a vitaminok és ásványi anyagok fogyasztására. Így ha esetleg valaki el is kapja a betegséget, sokkal hatékonyabban tud megküzdeni vele.

Végül de nem utolsó sorban: Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek és a pánik keltésnek de megfelelő komolyság és elővigyázatosság ilyen esetben nem, hogy szükséges de egyenesen kötelező. Tehát mindenképp tartsuk be amit a hatóságok ilyenkor kérnek, ne utazzunk kockázatos helyekre, ha esetleg megfordultunk olyan helyen ahol fertőződhettünk, akkor ezt jelezzük a háziorvosnál vagy tisztifőorvosnál és  vegyük komolyan ezt a helyzetet.

Ajánlott témák:


Gyógynövények náthára, köhögésre és torokfájásra