ficam rándulás

A csontvázrendszer és az izomzat alkotja a testünk vázát és ezzel létrehozza a mozgás szervrendszerét.
Ezen szervrendszer több kóros elváltozást és betegséget is képes produkálni. A csontrendszer betegségei a törésektől, a csontritkuláson keresztül a komplexebb csont betegségeik számos kórképben jelentkezhet.
Az izmok, inak és ízületek betegségei és elváltozásai azonban még ennél is gyakoribb és sokszínűbb kórképeket mutathat.
Ebben az írásban az izmok és ízületek gyakori sérüléseivel és gyulladásos betegségeivel, valamint ezek természetes gyógymódjaival foglalkozunk.

Zúzódás, húzódás

A legegyszerűbb izom sérülés, a zúzódás és izom húzódás ami szinte minden nap előfordulhat az életünkben.
Ilyenkor egy külső mechanikai hatás, ütés vagy egy hirtelen mozdulat hatására az izomfelszín vagy az izomrostok sérülhetnek és az izmokat behálózó hajszálerek falán vér (és plazma) lép ki, azonban mivel a bőrfelszín nem sérül, a folyadék a bőr alatt az izomszövetek között marad és így kialakul a vérömleny, véraláfutás és ebből kisebb vagy nagyobb duzzanat keletkezhet.
Ilyen esetekben mindenképp a sérült izom pihentetése a legalapvetőbb teendő, ha fájdalmas a duzzanat, akkor hideg (langyos) borogatással hűteni lehet, illetve fekete nadálytő vagy hegyi árnika krémmel enyhíthetőek a tünetek. De valójában önmagától gyógyul ez a típusú sérülés és nagyjából pár nap alatt, általában elmúlik. Ezen sérülések átlagos gyógyulása 4 – 7 nap.

Rándulás

Ha a sérülés nagyobb mértékű, azaz már az ízület sérül, akkor rándulásról beszélünk.
A csontok különböző formájú ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz (boka, térd, csípő, váll, könyök, kéz és láb csontok stb.) ezek az ízületek a két csont felszín pontos összeköttetéséből (pl. egy ízületi vápa és ízület fej) állnak, a csontok felszínén porc van, ami a sima elmozdulást biztosítja és az ízületeknél kisebb nagyobb ízületi szalagok kötik össze a csontokat. Az ízületet pedig egy zsákszerű tok fedi, ebben működik az ízület és ebben van az ízületi folyadék, ami az ízület sima mozgását teszi lehetővé. Hasonlóan működik, mint a kenőolaj az autók motorjában.
A rándulás alkalmával olyan erős behatás éri az adott testrészt, hogy az ízület kimozdul a helyéről de rögtön vissza is ugrik. Ilyenkor az ízületi szalagok izmai nagyobb mértékben sérülnek, részlegesen beszakadnak vagy teljesen el is szakadhatnak. Leggyakoribb ilyen sérülés a bokaszalag részleges vagy teljes szakadása.

Ezen típusú izomsérülések a fent leírt húzódáshoz hasonlóan, vérömleny és szöveti folyadék felgyülemlésével járnak, melyek duzzanatot okoznak.
A sérülés regenerációja egy gyulladásos folyamattal zajlik, ezért a testrészben vagy akár az egész testben megemelkedhet a hőmérséklet, a sérült rész szinte biztosan elszíneződik és ideiglenesen mozgás képtelenné is válik. Először éles majd később tompa és lüktető fájdalommal jár, szinte alig vagy egyáltalán nem terhelhető az adott ízület ilyenkor.

A fájdalom ilyenkor is természetes reakció, ezért nem érdemes azonnal csillapítani. A fájdalomra szükség van, ahhoz hogy biztosan pihentetve legyen a sérült testrész és azért is, hogy az idegrendszer jobban tudja összpontosítani a szervezet öngyógyító mechanizmusait az adott területre.
Bár ezen sérülések is önmaguktól gyógyulnak de nagyobb fájdalom vagy duzzanat esetén érdemes orvosnak megmutatni, mert teljes szalagszakadásnál a pontosan összeillesztett és össze vart szalagok később nagyobb biztonsággal fognak működni, mint a spontán gyógyult szalagok, melyek deformitást és szalag rövidülést is okozhatnak. Ilyenkor műtét, vagy rögzítő kötés szokott a kezelés lenni.

Ha nem kell gipszelni és/vagy műteni akkor a pihenés, ágynyugalom, a terhelések mellőzése a jó kezelés.
Itt is jól jöhet az otthoni természetes házi patikából a fekete nadálytő vagy a hegyi árnika krém vagy tinktúra illetve a szerencsések friss fekete nadálytő zúzott gyökeréből is készíthetnek pakolást (vigyázat amit ez a pakolás befog, azt nem igen lehet kimosni).
Ezek a szerek a duzzanat lelohasztásában és a gyulladás helyi csökkentésében is hatékonyak. (természetesen nyílt seb, vagy műtéti heg esetén nem szabad használni őket).
Hűvös vagy langyos vizes borogatással szintén enyhíthetőek a tünetek.

Levendula vagy rozmaring krém, esetleg illóolaj szintén kellemesen tudja csillapítani ilyenkor a tüneteket és az esetleges fájdalmat. A krém azért jobb mert finomabb mozdulatokkal lehet bejuttatni a sérült területre.

Ficam

Ha a rándulás olyan erős, hogy az ízület kiugrik a helyéről és nem tér vissza oda, akkor azt már ficamnak hívjuk. Ez általában nagy fájdalommal és szemmel jól látható elváltozással is jár.
Megváltozik a végtag állása, az ízület nem mozog. Szerencsés esetben vissza lehet tenni, bár ehhez szakavatott kézre van szükség de problémásabb esetben ez is orvosi ellátást igényel. Visszatétel után kezelése megegyezik a rándulással.

A témához kapcsolódó, ajánlott cikkek


A meditáció alapjai – válts tudatállapotot