férfibajok

A férfi és női szervezet több dologban is eltér egymástól, melyek alapja a szaporodásban és fajfenntartásban betöltött szerepek különbségéből adódik.
A férfi nemi jellegek, elsősorban a férfiak testében jelentősebb mennyiségben termelődő tesztoszteronnak köszönhetők.

A tesztoszteron szint

Mind a nők mind a férfiak mellékvese kérge állít elő tesztoszteront, illetve a nők petefészke is, de a férfiak heréjében sokszoros mennyiség termelődik. Ezért egy egészséges felnőtt férfi tesztoszteronszintje 20-30 szorosa egy egészséges nő tesztoszteron szintjének.
Így a kimondottan férfi problémák és betegségek nagy mértékben függnek össze ezen hormon szintjével.
A tesztoszteron egy rendkívül összetett hormon, a nemi jellegek és nemi működés kialakításán és fenntartásán túl, rendkívül fontos az anabolikus hatása is, mely a szervezet felépítő mechanizmusait jelenti.
A férfias viselkedés, izomzat, energikusság és teljesítőképesség fenntartásáért is jelentős mértékben a tesztoszteron felelős.

A férfiak életkorának emelkedésével, a tesztoszteron szint is csökken, mivel a herék (mint az összes szerv és mirigy általában) teljesítő képessége is csökken.

A férfiakban a tesztoszteron szint általában a 18. életév környékén tetőzik, ezért ha ezt 100% nak vesszük, akkor általánosan elmondható, hogy a 40. életév környékén már csak 80%, az 50 es évekre 60%, a 60 as években 50%, a 70. életév után pedig átlagosan csak 45% körül van a tesztoszteron szint a férfiakban.
A 80 as évekre 40% ra csökken és ezt követően drasztikus csökkenés várható, így egy 90 éves férfi tesztoszteron szintje már csak 20%-a a fiatalkori önmagához képest.
Ezek átlagos értékek, melyek egészséges állapotok mellett jellemzők. Természetesen a tesztoszteron szint csökkenését lassítani és gyorsítani is lehet.

A tesztoszteron szint csökkenése

A tesztoszteron szint csökkenésével csökken a nemi vágy (lbidó) és teljesítő képesség, romlanak az anabolikus folyamatok, ezért lassul és kevésbé hatékonnyá válik az anyagcsere, ez a fizikai teljesítőképesség csökkenését, az izomzat gyengülését és leépülését, a hasi zsírpárnák növekedését eredményezi. Jellemzően fáradékonyabbá válik az ember, ingerültebb és kedvetlenebb is lesz.
Ha az arányokat nézzük, akkor a legdrasztikusabb csökkenés az 50 es éveikben járó férfiaknál tapasztalható, amely az ebben a korban jellemző hangulati és életkrízis problémákat jelentősen befolyásolja.
Ez természetesen nem csak a hormonszint változásnak tulajdonítható probléma és az is elmondható, hogy ez a helyzet egy helyes életvitellel jól kezelhető, de azért mindenképp érdemes a hormonális egyensúlyra is odafigyelni ebben az időszakban.

Az egészséges tesztoszteron szint fenntartása

Mikor az egészséges tesztoszteron szint megőrzéséről beszélünk, mindenképp azzal kel kezdeni, hogy mi az amivel a legtöbbet árthatunk a tesztoszteron szintünknek.
Itt több dolgot is fel lehet sorolni de mindenképp az első helyen áll a stressz és a stressznem megfelelő kezelése.
A tartósan fennálló stresszes élethelyzet ugyanis minden szinten károsítja a szervezetet, és a kortizol termelő sejtek kimerülésével olyan hormonális egyensúlyvesztést eredményez, amely az általános kimerültség és lehangoltság, depresszivitás állapotába vezet.
A tartós stressz alatt jelentkező alvási problémák negatívan befolyásolják a szervezet regenerációs képességét, mely szintén közvetlen módon hat a férfi egészségre.

A tesztoszteron a herékben az agy hypothalamus GNRH hormonja hatására termelődik, oly módon hogy a GNRH szabályozza az agyalapi mirigy működését, mely az FSH és LH hormonokkal serkenti (többek között) a herék tersztoszteron és spermium termelését is.
Így egy általános stressz vagy depresszív állapot, az agy működésének megváltoztatásával is közvetlenül hat a tesztoszteron szintre.

Ezen kívül vagy ezzel együtt a nem megfelelő táplálkozás, mozgásszegény életmód, tartósan ülő munka végzése is ronthat a tesztoszteron szinten. Ezek a rizikófaktorok általában a férfi nemi szerv működését, a húgy utak fertőzésén, illetve a prosztatagyulladásokon keresztül tovább ronthatják a helyzetet és okozhatnak férfiakra jellemző tüneteket és betegségeket. Ez aztán újabb stresszt okozhat, amely így egy ördögi körré is válhat.

A táplálkozásnál a magas szénhidrát bevitel mindenképp rontja a helyzetet, mert elhízáshoz vezet és emeli az inzulin szintet, mely így egy idő után krónikusan magassá válhat. Ez megalapozza a diabétesz kialakulását de az androszteneidon hormon túltermelésén keresztül a tesztoszteron hatásosságát is csökkenti.
Így (ha már kialakult) a túl magas testsúlyt érdemes mindenképp csökkenteni és ezután egy egészséges életmódra, megfelelő étkezés, mozgás és streszszkezelésre áttérni. Ha a testsúly rendben van, akkor pedig megfelelő táplálkozással és mozgással tartani kell azt.

A folytatásban: szó lesz még néhány fontos dologról, ami csökkenti a tesztoszteron szintet, illetve a férfiakra jellemző betegségekről, a prosztata egészségéről és olyan természetes módszerekről és növényekről, melyekkel a tesztoszteron szint természetesen fokozható és a férfi erő fenntartható vagy helyreállítható.

Ajánlott írásaink


Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás