migrén oka

A cikk első részében a fejfájásokról és azon belül a migrénről volt szó. Pontosabban a migrén típusairól és okairól. Ebben a részben a migrént energetikai és kórtani szempontból vizsgáljuk, kicsit mélyebb összefüggésekben.

A migérn energetikája – ciklusok és hatások

Tény, hogy a szervezetünkben és a körülöttünk lévő világban is, különböző ciklusok zajlanak.
Ilyen ciklus, a sejtek anyagcsere ciklusa az úgynevezett citrát- kör (vagy más néven Szent-Györgyi–Krebs féle körfolyamat).
Ugyanilyen ciklusosságot mutat, a  szervezet ciklusa, a cirkadián ritmus vagy más néven biológiai óra, mely napi, heti, évszakos és éves ciklusokra is tagolódik.
Továbbá az ember életkor ciklusai, kisgyermekkor, gyermekkor, serdülő kor, fiatal felnőtt kor, felnőtt kor, középkor, időskor, öregkor.
Spirituális megközelítésben, 7 éves korszakokat is el lehet különíteni az ember életében, amely a felnőtt kortól még tagoltabbá teszi egy ember korszakait.
Van női havi ciklus és lassan egyre több nézet szerint férfi havi ciklus is, mely a megtermékenyítés és a termékenység valamint a környezethez alkalmazkodás alapjait segíti elő.
A meterológusok évszakokban és időjárási ciklusokban, a pszichológusok lelki folyamatokban és személyiség fejlődésben, a táplálkozással foglalkozók lebontási folyamatokban és anyagcsere folyamatokban gondolkodnak.
Az asztrológusok hónapokban és évszakokban, korszakokban és világ korszakokban látják a ciklusokat, a csillagászok, naprendszerekben, galaxisokban és dimenziókban.

Ezek a felosztások mind azt mutatják, hogy egy ember, sok változó tényező között él, melyek együttes hatásai néha kiegyenlítik, néha pedig felerősítik vagy legyengítik egymást.

A tradicionális gyógyászatban ezeket az energia folyamatokat, valamint a világban és az emberben is leképeződő, megjelenő energiák egyensúlyát veszik figyelembe és minden jelző tünetet, kóros elváltozást ezen energetikai rendszerbe igyekeznek vizsgálni.

A migrén kórtana

A migrénes roham tehát mindenképp valamilyen energiák és ciklusok találkozása, amikor a test és elme valamint a környezet változásai miatt, egy eddig orvosilag tisztázatlan okból, elindulnak azok a folyamatok, melyek végeredménye az erős fejfájás és a már korábban leírt tünetek.
Az agy ilyenkor egy meghatározott rendszer szerint lesz aktív és nem a gondolkodási folyamatok, hanem valamiféle biokémiai szimetria, hullám szerint kezd el működni.
Egy autista beteg, agyában a különböző agyi területek egyszerre működnek, míg mások szinte alig, egy skizofrénnál, pedig csak egy bizonyos agyterület aktív, míg a többi szinte alig.
A migrénnél az agyi területek, egy irányból indulva, szimetrikusan és egyszerre aktívak, mintegy előre terjedő hullám.
Ez produkálja a neurológiai tüneteket, ha egy példával szeretném érzékeltetni, a számítógép belassult memóriájához tudnám hasonlítani a dolgot. A túlterhelt és belassuló memória, csökkent teljesítményt idéz elő és amíg a folyamatok nem rendeződnek, addig ez az állapot fenn is marad.

Az agyi érzékelés és a pontos agyműködés mind a mai napig tisztázatlan területe a tudománynak.
Megfigyelések szerint, bizonyos tevékenységek bizonyos agyi területekhez társíthatók, de minden agyi terület, speciális gátló mechanizmusok hatása alatt is áll, melyek az agy más, mélyebb struktúráihoz köthetőek.
Nem lehet pontosan tudni, hogy hogyan jön létre egy gondolat, honnan indul, hova tart és hol és miként raktározódik. Csupán annyit, hogy agyi aktivitáshoz köthető és ebből származó különböző hullámtevékenységek kísérik, vagy jelzik.

A migrén esetében azt lehet tudni, hogy bizonyos külső és belső (szervezetből származó) hatások, melyek különböző (gondolati, időjárási, alvási stb.) tényezőkhöz, úgynevezett triggerekhez kötődnek, kiváltanak egy speciális agyi működést, mely az erek falára gyakorolt, ér fal tónus szinkronizáló mechanizmusok zavarait okozzák és ezzel a vér nem megfelelő áramlása miatt, az agyi területek gáz és anyagcseréjét összezavarják, felborítják, melyre a feji érhálózat, idegei fájdalom ingerrel reagálnak.

Az erek fala kitágul, megduzzad mely gyulladásos reakciót indít el, ez okozza a fájdalom érzetet, mert az erek ideghálózata ezzel jelez az idegrendszernek, hogy közbe kell avatkozni.

Megfigyelték, mesterséges körülmények között, hogy a migrénes roham alatt, úgynevezett CGRP peptidek szabadulnak fel, az úgynevezett trigeminális rostokból, melyek tovább gerjesztik az erek tágulását és a gyulladást.
A CGRP peptidek szerepét, más típusú fejfájásoknál is megfigyelték, ahogyan más anyagok mint a bradikinin, hisztamin, szerotonin és a prosztaglandin is szintén szerepet játszanak a fájdalmak kialakulásában.

Ha ez így túl bonyolult, akkor leegyszerűsítem

Az agy, a migrén esetén, eddig nem tisztázott módon, a külső és belső környezetéből (a szervezetből és a külvilágból) egy olyan komplett információ „csomaghoz” jut, mely zavart okoz az idegsejtek működésében.
Az idegsejtek „begerjednek”, mely az agyi érhálózat kitágulását és gyulladását okozza, ez a gyulladás váltja ki az érhálózat érzőidegeiben azt a reakciót, mely a központi idegrendszerben a fájdalom ingert hozza életre, mely aztán az egész testre hatással lesz.

A neurológiai tünetek (látás-érzékelés probléma, érzékenység, egyensúlyvesztés stb.) az agyi területek anyagcsere zavaraiból adódnak, melyek a kitágult majd begyulladt erek miatt alakulnak ki. A hányinger és hányás, pedig egy nagyon érdekes reakció, mert ennek egyrészt a belső folyadék háztartásra van azonnali hatása (és ezzel az anyagcserére) másrészt a hányás mechanizmusa alatt, egyfajta értónus szinkronizálás is történik.

Kapcsolódó cikkek:


Stressz kezelés a mindennapokban