fájdalomcsillapítól

Fájdalom csillapítókat nagyon gyakran használunk. Egyszerű fejfájás, menstruációs fájdalmak, ízületi fájdalmak, influenza szinte bármire képesek vagyunk bekapni egy bogyót. De hogyan hatnak, milyen hatásaik vannak ezeknek a gyógyszereknek és nem utolsó sorban milyen mellékhatásokkal rendelkeznek.?

Mellékhatás

Ezzel a fogalommal sokan nincsenek tisztában teljesen, de ami még ennél is rosszabb, hogy a legtöbb ember tévesen értelmezi a mellékhatások fogalmát.
Mellékhatásnak nevezzük egy gyógyszer minden olyan hatását, melyet kifejet a szervezetre a célzott, vagy más néven fő hatás mellett. A mellékhatás tehát nem egy tünet, például hányinger, fejfájás, szédülés vagy ehhez hasonló kellemetlen érzés, hanem egy olyan hatás amivel a szervezet normál működését befolyásolja a gyógyszer. A mellékhatás általános tünetei melyekből fentebb felsoroltam párat, a szervezet jelzése a működési zavarra. Tehát mellékhatás mindig van még akkor is ha nincs tünet, legfeljebb az intenzitásban van különbség ezért ne mindig okoz érezhető tünetet.

Fájdalom csillapítók fajtái

Meglepő lehet, de a legtöbb fájdalomcsillapító kapszula és tabletta az alábbi, két típusú fájdalom- és lázcsillapító hatóanyagot tartalmazza. Pontosabban vagy az egyiket vagy a másikat

  1. Paracetamol vagy más néven acetaminophen.
  2. NSAID (nem-szteroid gyulladáscsökkentő szer) ilyen az ibuprofen, az aszpirin, a diklofenak és a naproxen.

A különböző gyógyszerek a fent felsorolt hatóanyagokon kívül más összetevőket is tartalmazhatnak, mint például a koffein, mely fokozza a fájdalom csillapító szer hatását, illetve a szervezetre gyakorolt hatásával a fájdalom kialakulásának tényezőit csökkenti.
Különböző típusú gyógyszerekben kombinálva is alkalmazzák a fájdalom csillapító összetevőket, más hatóanyagokkal, mint például pszeudoefedrin-hidroklorid, mely az ér fal sejtjeinek adrenerg receptorait ingerli, ezzel összehúzza az orrnyálkahártya ereit, mely az orrdugulás tüneteit csökkenti, így hatékony tüneti kezelést nyújt nátha esetén.

A paracetamol és a NSAID hatásmechanizmusai

A paracetamol és a NSAID-ok az enyhe vagy közepesen súlyos fájdalom csillapításában hatékonyak.

A paracetamol gátolja a prosztaglandinoknak nevezett, fájdalmat és gyulladást okozó vegyületek termelését. A prosztaglandinok az egész szervezetben jelen vannak, azonban a paracetamol elsősorban az agyban fejti ki hatását.
Ezért amellett, hogy hatékonyan csökkenti a fájdalmat és a lázat, néhány mellékhatással is számolnunk kell, még akkor is, ha az ajánlott dózist betartjuk. A egyik jelentős mellékhatása, hogy elősegítheti az allergia és az asztma kialakulását. A paracetamol a sejtekben glutationt használ fel, mely egy rendkívül fontos szabadgyök semlegesítő molekula.
A glutationok kimerítésével, például a tüdő vagy májsejtek nem tudják hatékonyan semlegesíteni a méreganyagaikat, melyek számos további problémának lehetnek a forrásai.
A paracetamolról érdemes megjegyezni, hogy nincs hatással a gyulladásra, tehát nem használható gyulladáscsökkentőnek.

Az NSAID -ok, mint például az ibuprofen és az aszpirin, eltérő módon hatnak. Ezek a szerek ugyancsak gátolják a prosztaglandinok termelődését, azonban ezt a hatást az egész szervezetben kifejtik, nem csak az agyban, tehát gyulladáscsökkentő szerként és általános fájdalom csillapítóként egyaránt hatásosak. Viszont az egész testben tapasztalható hatásuk miatt, a NSAID -ok azokra a prosztaglandinokra is hatnak, amelyek további fontos szerepet töltenek be a szervezetben, például amelyek védik a gyomor nyálkahártyáját, fenntartják a vesék működését, nyitva tartják a légutakat, és hozzájárulnak a normális véralvadáshoz.
Vagyis, míg az NSAID-k hatékonyan csillapítják a fájdalmat egyes prosztaglandinok termelődésének megakadályozása révén, ugyanakkor negatív hatással vannak azokra a prosztaglandinokra is, amelyek testünk normális működéséhez szükségesek.

Így a NSAID hatóanyagú fájdalomcsillapítók, különböző beteg csoportokra különböző kockázatokat jelentenek, tipikus káros mellékhatásaik az emésztőrendszeri megbetegedések, veseelégtelenségek és a keringési rendellenességek kialakulásának elősegítése, még a vény nélkül kapható gyógyszerekben megtalálható dózisban is.

Ajánlott írásaink


Fejfájások okai és kezelése – általános fejfájás