diabetes

A cukorbetegség 1. rész című írásban, foglalkoztunk a cukorbetegség típusaival, kialakulásával és energetikai ismertetésével. Megállapítottuk, hogy a tartósan magas vércukorszint és az inzulin termelés hiánya vagy inzulinérzéketlenség is civilizációs betegség.
Ezért mind az inzulin adása, mind pedig a vércukor csökkentő gyógyszerek csak tüneti kezelést nyújtanak erre a problémára.

Így a cukorbetegségre adott gyógyszerek nem fogják megoldani a problémát, csak a tüneteket csökkentik, egy időre. Viszont nagyban rombolják a szervezet természetes egyensúlyi állapotra törekvését.
A megemelkedett vércukor szintet is, inkább egy általános figyelmeztető jelnek kell tekinteni és ennek megfelelően kell rá reagálni. Fontos, hogy amennyiben a vércukorszint tartósan magas értéke tapasztalható, úgy mindenképp vegyük ezt komolyan és tegyünk intézkedéseket a probléma gyökerének kezelésére.

Az alternatív kezelés lényege

Az öngyógyítás művészete cikksorozatban, a betegségek gyógyításának, öngyógyító mechanizmusok támogatásának elősegítése volt a célom és ezt a diabétesz kezelésénél is alapnak tekintem.
Fontos a létfontosságú életfolyamatok visszaállítása, azaz a probléma felismerése, a helyzet elfogadása és az elszántság valamint a tenni akarás az egészség visszaszerzése érdekében.
Ne pirulákat vagy csodaszereket akarjunk bekapkodni és “menni tovább” , ezzel tovább rongálni a szervezetünket, hanem ismerjük fel, hogy tenni kell valamit, ami erőfeszítést, időt és energiát igényel. De mindez bőven megéri, mert a gyógyszerekkel kezelt betegségek nem vezetnek gyógyuláshoz, inkább csak a probléma elodázását jelentik általában.
A probléma valódi kezelése mindig a probléma igazi okának felismerésével kezdődik. Az teljességgel elfogadható, hogy amíg a probléma valódi forrására fény derül, lehet bizonyos gyógyszerekkel és gyógyhatású szerekkel csökkenteni az azonnali vészhelyzetet, de itt nem szabad megállni.
A probléma gyökerének felismerése, egy lelki folyamat, melyben orvos és beteg, gyógyító és páciens közös együttműködése szükséges.
Ne elégedjen meg senki azzal, hogy az orvostudomány valamiről azt állítja, hogy nem gyógyítható betegség. Nagyon kevés betegség nem gyógyítható, maximum jelenleg még nem találtak hatékony kémiai szert vagy orvosi módszert a kezelésére (esetleg mára már feledésbe merült).
Az öngyógyító mechanizmusok be vannak építve minden sejtünkbe. Még a rákos sejteket is rá lehet venni arra, hogy elpusztuljanak és helyettük új és egészséges sejtek jöjjenek létre, csak meg kell szűntetni azt az állapotot ami elindította a problémát és ismerni kell a módszereket, mellyel segíthetjük a helyreállítást.

Terápiás módszerek a cukorbetegségre

Az eddig ismertetett tényekből és megközelítésekből egyenesen következik, hogy a cukorbetegség terápiás megközelítésének nem a gyógyszeres kezelés az első lépése, sőt kifejezetten törekedni kell arra, hogy amennyiben a betegség még nem olyan mértékű, a gyógyszereket lehetőleg mellőzzük. Ha pedig a betegség olyan mértékű, ahol az inzulin hiány már életveszélyes állapotot hordozhat magában, ott az inzulin beadás mértékének csökkentésére érdemes fókuszálni.
A megfelelő táplálkozás, mely a szénhidrát bevitel csökkentésén (elsősorban a könnyen felszívódó, magas glikémiás indexű ételek) és az általános energia bevitel csökkentésén alapul, nagyon fontos.
Mindenképp egészséges, tartalmas, változatos és ásványi anyagokban és vitaminban gazdag táplálkozás ajánlott, ami inkább tájékozottság mint sem pénztárca függő. Nem kell sok, nem kell bonyolult és nem kell drága, elég ha jó. Fogyasszon rostban gazdag ételeket, ezek csökkentik a cukrok felszívódásának ütemét és nem utolsó sorban segítik a megfelelő bélflóra kialakítását.
Az esetleges és kezdődő cukorbetegekre jellemző emelkedett testsúly illetve testzsír százalék csökkentése szintén alapvető lenne, valamint a rendszeres mozgás (életkorhoz és erőnléthez igazítva).

A mozgás nem csak energia felhasználást eredményez, illetve jól támogatja a testzsír csökkentését de stresszoldó és anyagcsere javító hatása is jelentős, továbbá javítja a légzés és a szívműködés, valamint a szervezet immunitásának hatásfokát is.
A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a szervezet öngyógyító mechanizmusainak alapja, a megfelelő mennyiségű és minőségű víz fogyasztása szintén elengedhetetlen minden kémiai folyamat egyensúlyának helyreállításához a szervezetben.

A mindennapi stressz kezelése, úgynevezett beágyazódott traumák feloldása és meghaladása szintén olyan alapvető feltétele a betegségek megszűntetésének, mint a személyiség fejlesztése, mellyel a problémák kezelése és feloldása megoldható valamint a jövőbeli betegségek csírájában kezelhetőek.
Ehhez egy jó orvos, pszichológus, természetgyógyász, lelkész vagy bármilyen olyan hiteles és jó szándékú ember megfelelő segítség lehet, aki személyiségében fejlett és életvitelével, egészségi állapotával, emberekhez való viszonyával példa értékű és hiteles ember.

A különböző vallások, filozófiák, hitrendszerek nagyban tudják támogatni a személyiség fejlődését, az önismereti utat és a tudatosság fejlesztését, amely alapja lehet nem csak egy egészséges és kiegyensúlyozott életnek de elvezet egy sikeres és életörömökben gazdag, teljesebb élethez is.

A betegségek kezelésénél, általános alapelv, hogy a betegség egy folyamat, ami elindult valahol, zajlik és így vagy úgy véget ér.

A kiváltó ok mindig egy rossz rögzült szokás, ami mentális síkon kezdődik és valamilyen testi “szokássá” , elfojtó vagy kompenzáló élettani mechanizmussá válik. Amíg a rosszul rögzült szokást nem szűntetjük meg a mentális síkon, addig hiába kezeljük a testi szokások szintjén. A testi tünet megszűnhet de vagy új tünet alakul ki helyette vagy később erősebben jelentkezik, ezért a gyógyszerekkel elnyomott tünet sosem valódi kezelés, mindig csak a probléma elodázása.
Olyan ez mint egy mérgezett folyó. Amíg a mérgek semlegesítésével vagy azok kiszűrésével foglalkozunk, addig nem oldjuk meg a problémát és mindig lesznek beteg halak a folyóban, de ha megszűntetjük a mérgezés forrását, akkor egy idő után a folyó kitisztul, a mérgezett halak elpusztulnak és a mérgezés mértékétől függően és a természet bölcsessége által a folyó egészségessé válik.

Gyógynövények a cukorbetegség kezelésére

Megelőzés és enyhén emelkedett vércukorszint esetén

A szederlevél tea rendkívül hasznos lehet a cukorbetegség megelőzésére.
Kiszáradás vagy kóros legyengülés esetén a szederlevél teát ne használjuk.
Kukoricahéj, kukoricabajusz tea vagy fehér babhéj tea, 1-1 csésze hetente szintén jó megelőzés céljából, enyhén magas vércukor esetén.

Már kialakult cukorbetegségre

Ha már kialakult a cukorbetegség, azaz a vércukor szint tartósan eléri 6,5 – 7 mmol/l körüli értéket, akkor 3-4 hónapos azonnali diéta javasolt, mely nagyon kevés szénhidrát fogyasztást és mérsékelt zsír fogyasztást jelent és a fokozott és a rendszeres mozgásra nagy hangsúlyt kell fektetni.
Ilyenkor jó kiegészítője lehet a terápiának a fekete áfonya tea, napi 1 litert fokozatosan elfogyasztva.

Az orvosi kecskeruta, Galega officinalis, a benne található úgynevezett biguanid vegyületek miatt szintén régóta használatos, természetes gyógyító növény a 2. es típusú cukorbetegség kezelésében de mivel a pontos hatásmechanizmusát mai napig nem ismerik de hatékonyan csökkenti a vércukor szintet, így csak szakavatott orvos vagy természetgyógyász felügyelete mellett alkalmazható.

A lenmag, gyermekláncfű, hibiszkusz és fahéj is rendelkezik vércukorszint rendező hatásokkal.

Az adaptogén növények, mint például a tajgagyökér szintén rendelkeznek olyan hatásokkal, melyek segíthetik a vércukorszint rendezését.

A cukorbetegség kialakulása gyakran függ össze a magas stresszfaktorokkal, feszített élethelyzetekkel, melyek hosszú távon fennállnak. Ezért a megelőzésben és a kezelésben is komoly szerephez jutnak a különböző nyugtató, altató és feszültség oldó gyógynövények, melyekről bővebben itt olvashatsz.

Ajánlott írásaink


Koleszterin, tények és tévhitek – kezdjük az alapoktól