hasformák

Franz Xaver Mayr, osztrák orvos (1875-1965) egy forradalminak mondható és a mai napig teljességében helytálló módszert dolgozott ki, mely a betegségek nagyon korai diagnosztizálásából és elsősorban a táplálkozáson keresztüli kezelésén nyugszik. A módszerrel, nagyon korai stádiumban (a műszeres diagnosztikai berendezéseknél korábban) felfedezhető a legtöbb betegség és viszonylag egyszerű módon kezelhetőek is azok.

A Mayr elmélet

Doktor Meyr abból a több évezredes megállapításból indult ki, ami többek között az ajurvéda megállapítása is, hogy a betegségek nagyon gyakran az emésztő rendszerből indulnak ki.
Az életünk alapja a levegő, a víz és a táplálék és természetesen a megfelelő környezeti körülmények.
Amennyiben ezekből bármelyik tényező nem megfelelő, az rövid vagy hosszú távon bizonyos életfunkciók romlásához és ezzel betegséghez és végső soron halálhoz vezet.

A táplálkozás által bekerült anyagok egy része hasznos a szervezet számára és ezért nélkülözhetetlen is, más (kis) része mondhatjuk szinte semleges, viszont vannak károsnak vagy hosszú távon károsnak mondható anyagok is. Az alkohol, gyógyszerek, tartósító szerek, telített zsírsavak és még jó néhány dolog,  jelentősebb mennyiségben és tartósan fogyasztva kivétel nélkül mindenkit megbetegít.
Vannak egyéni érzékenységtől függő anyagok, például az allergiát okozó ételek, melyek egyes embereknek káros míg másoknak nem károsak vagy egyenesen hasznosak is lehetnek. (természetesen az étel allergiáknak is megvan a maga élettani és pszichés háttere)

A fenti megállapítások alapján Dr. Mayr felismerte, hogy az emésztőrendszert terhelő , rossz étkezés és étkezési szokások elvezetnek a bélrendszer salakosodásához, a belek falának károsodásához és ezzel együtt a szükséges tápanyagok elégtelen felszívódásához, az emésztés hatásfokának romlásához és ezen keresztül a mérgező anyagok felszaporodásához, a belek flórájának eltolódásához.
Tehát egy önmagát gerjesztő folyamathoz, mely eleinte „csak” kellemetlen tüneteket okoz, majd később a szervezetet komolyabb kompenzációra kényszeríti és végül betegségek kialakulásához vezet.

Mayr doktor ennek alapján, valamint számos anatómiai tapasztalatból és abban gyökeredző tudásból, kidolgozott egy diagnosztikai módszert, mely a páciens kialakult testalkatából következtetni tud annak hibás étkezési szokásaira és az ezekből kialakulóban lévő betegségekre.
A hasforma átalakulása a bélben és a bél környékén a hasi szövetekben keletkező elváltozások, nem csupán a zsírlerakódás, vagy gyenge izmok következménye. Az étkezés stílusa szerint a bél megtarthatja eredeti formáját, vagy kitágulhat, panghat, felfúvódhat, gyulladásosan merevvé, majd később petyhüdten lógóvá válhat a hasüregben.

 


Ezek az elváltozások kihatnak a hasat elölről borító szövetekre és hasizomra is, méghozzá úgy, hogy abból a hozzáértő meg tudja állapítani, hogy milyen módon étkezik, milyen hibákat követ el és milyen emésztőrendszeri betegségei vannak az páciensnek.

A pocak formája ezen túl a has szöveteiben lerakódó zsírszövettől, a benne felgyűlő vizenyőtől, a hasizom elgyengülésétől, de a tartástól és a gerinc alakjától, fájdalmaitól is függhet.
Az alsó pocaktágulat lassú bélműködésre, pangó bélsárra utal.
A pocak, amely felül a bordákat szétnyomja gázosodásra, élelmiszer intoleranciára, rossz bélflórára, hibás étkezésre utal.
A puffadás vagy “gázosodás”, élelmiszer intolerancia és/vagy rossz bélflóra miatt jön létre, de végső soron mindkettő függ a táplálkozásunktól.

Az emésztés mindaddig kifogástalan, amíg megfelelő időben, mennyiségben és összetételben fogyasztjuk el étkünket. Ellenkező esetben a felesleges tápanyagok jó része nem a normál emésztési folyamatok útján, hanem erjedéssel és rothadással bomlik le a nedves, meleg és sötét bélüregben.
Közben pedig számtalan, a máj, vese, idegrendszer, anyagcsere és immunrendszer számára káros anyag keletkezik. A hatásukra jelentkező legenyhébb tünetek fejfájás, kábultság, levertség, fáradékonyság, koncentrációs-és alvászavarok, émelygés és puffadás formájában jelentkeznek. Tartósan fennállva viszont már előidézhet, visszatérő gyulladásokat, allergiákat, aknét, kiütéseket, ekcémát, ízületi fájdalmakat, magas vérzsír szintet, érelmeszesedést, krónikus fejfájásokat és még egy sor egyéb betegséget…

A Mayr módszer alapja a diagnosztika és az azt követő emésztő rendszer tisztítás, méregtelenítés majd a páciens fokozatos „visszaszoktatása” az egészséges táplálkozáshoz. Erről bővebben a Mayr diéta című részben olvashat a kedves olvasó.

Ajánlott írásaink


Öngyógyítás művészete – a gyógyító táplálkozás