A sorozat első részében leírtam, hogy mi a betegség és mi az egészség meghatározása, valamit ismertettem, hogy mennyire fontos, hogy hozzuk meg az elhatározást, arra, hogy meg akarunk gyógyulni. Most nézzük a továbbiakat.
Ha az elhatározás megvan, akkor fontos azt tudnunk, hogy a betegség az nem egy stabil állapot. A betegség egy folyamat, mely elkezdődik valahol, valamilyen energetikai rendszer megbomlásával, fejlődik és egyszer csak megjelenik valamely tünettel vagy tünetekkel, ezután vagy visszafejlődik, meggyógyul, (önmagától és/vagy külső segítséggel) vagy tovább fejlődik és végül halált okoz, azaz oly mértékűvé válik a diszfunkció, hogy a test nem képes tovább életben maradni.
Tehát folyamatban kell gondolkodni, ami minden egyes másodpercben zajlik. A testünkben, a sejtjeinkben egyrészt a genetikus programok, másrészt a külső hatásokra adott reakciók, folyamatosan működnek és zajlanak. Az ember 100 ezer milliárd testi sejtjében, másodpercenként és sejtenként 7000 reakció zajlik.
Ha ezt megértjük, akkor azt is könnyen megérthetjük, hogy erre a folyamatra állandó “külső” ráhatással vagyunk.
Egyrészt az elménk hozzáállása a helyzethez, azaz, hogy megértjük, elfogadjuk a betegség állapotát, ami szintén az egyik kulcsa a gyógyulásnak.
Másrészt ha hozzásegítjük önmagunkat a gyógyuláshoz, azaz olyan helyzetet teremtünk ahol ez a lehető legjobb körülmények közt és így a leghatásosabban folyhat.
A gondolatainkból ilyenkor ki kell zárni minden egyéb tényezőt, mert valószínű ezen tényezőkhöz való viszonyunk az, amely elindította a betegség folyamatát.

Ki kell tehát kapcsolni a negatív gondolatokat.
Természetesen, az, hogy az ember a negatív gondolataitól meg tudjon szabadulni, vagy a problémás élethelyzeteit meg tudja oldani, nem egy egyszerű és pláne nem egy gyors folyamat, de ezen problémák részben vagy egészben félre tehetőek legalább arra az időre, míg a test és lélek gyógyul, majd azután lehet foglalkozni, újult erővel a megoldásukkal. Természetesen nem mindegy, hogy egy egyszerű fejfájás tünetei kezeljük vagy egy cukorbetegséget, esetleg egy daganatos megbetegedést, de a gyógyulásnál mindenképp fontos, hogy teremtsük meg a legjobb feltételeket a szervezet számára, ahhoz, hogy gyógyulni tudjon.

Összefoglalva tehát, az öngyógyítás alapja, hogy a tünetek alapján észleljük a betegséget (figyeljünk a testünkre), meghatározzuk és megértjük az adott betegséget (önmagunktól vagy külső segítséggel) és elfogadjuk ezt az állapotot. Ezután elhatározást hozunk a gyógyulásra és előtérbe helyezzük azt. Félretesszük a negatív gondolatainkat és problémáinkat és nyugalmat és nyugodt környezetet biztosítunk a gyógyuláshoz. Legyen az akár otthoni környezet, vagy egy kórház, esetleg valamilyen közösség vagy családi környezet. Fontos, hogy legyen nyugalom és segítség azaz mérsékeljük a stresszt, ezzel a szervezetünk megterhelését.

Ezzel el is érkeztünk a másik fontos dologhoz, hogy nem csak önmagunkban, hanem szűkebb vagy tágabb környezetünkben is tudatosítani kell, hogy betegséggel harcolunk, gyógyítjuk önmagunk és ezért egy időre (pár órára, napra vagy akár hónapra) nem a megszokott módon vagy mértékben fogunk a környezetünkhöz viszonyulni.
Több energiát és időt kell önmagunkra fordítani és kevesebbet tudunk ilyenkor másoknak adni.

Még egy egyszerű diétát, vagy bármilyen káros szenvedély mérséklését, vagy arról való leszokást is sokkal könnyebb úgy véghezvinni, hogy környezetünk tud róla, segítségünkre vannak benne de semmiképp nem hátráltatnak abban.
Az öngyógyító folyamatok lényege, hogy mentálisan ráhangolódjunk, aztán csökkentsük a megterhelést (mind a külső és belső stressz formájában) és segítsük hozzá a szervezetet az öngyógyító mechanizmusainak véghezvitelében.

„Az vagy amit megeszel”. Hangzik az egyszerű mondás, ami nagyrészt igaz, mármint abból a szempontból, hogy szervezetünk a táplálékból vonja ki azt az energiát amivel működik és azokat az anyagokat, mellyel önmagát felépíti és karban tartja.
Így hát rendkívül fontos, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz. A szervezet egészséges működéséhez több dologra is szükségünk van (lásd „Táplálkozás” témakörben megjelent írásaink).
„Étked legyen az orvosságod és orvosságod legyen az étked.” Hangzott Hippokratész mester intelme a tanítványai felé egykor.
Már az ókori görög orvos is tudta, hogy a táplálékkal amit elfogyasztunk sok hasznos dolgot tudunk a szervezet számára biztosítani, de ugyanakkor káros vagy megterhelő dolgokat is bevihetünk vele.
A különböző élelmiszerek, fűszerek és gyógynövények mind hatással vannak a szervezetre, mert olyan komplex energia rendszerek, melyek bizonyos összetevőik különböző hatást gyakorolnak a szervezetünkre.
Míg a például a tejben lévő fehérje, egyik létfontosságú alapja a szervezet működésének és felépítésének, a tejben lévő laktóz sok embernek emésztési problémát okozhat, nem is beszélve a tejben lévő egyéb adalékokról, vagy a tehén szervezetéből a tejbe kerülő hormonokról. Míg az egészséges tej lehet pozitív hatású egy egészséges embernek de azonnal kerülendővé válik, ahogy egy gyulladás megjelenik a szervezetében.
A paprikában és csípős dolgokban lévő kapszaicin, van akinek előnyös és van akinek hátrányos, ez ember típustól de még élet helyzettől, vagy épp aktuális egészségi állapottól is függ.

A táplálkozásnál és a különböző természetes gyógyhatású anyagok alkalmazásánál már nem kerülheti el senki, aki önmagát mesteri vagy a cikk címéhez méltóan, művészi szinten akarja gyógyítani, hogy megismerkedjen az élelmiszerek hatásaival és a test táplálék szükségletével. Ehhez ezen az oldalon is talál a kedves olvasó elegendő információt, de természetesen minél több forrásból „táplálkozik” annál hasznosabb és pontosabb ismeretekhez juthat. A táplálkozás rovatunkban több írás is foglalkozik az egészséges táplálkozással, a gyógynövények rovatunkban, pedig a növényekkel, melyek hasznos kiegészítői lehetnek az öngyógyító terápiánknak.
Az étkezésnél, rendkívül fontos, hogy az alapvető tápanyagok bejussanak a szervezetbe, a szervezet vitális tartalék raktárai fel legyen töltve, mert ez az alapja minden önszabályozó és ezzel öngyógyító mechanizmusnak. Fontos, hogy a táplálékkal bevihető mérgeket kerüljük és a betegségnek és az adott ember típusnak megfelelő táplálkozást folytassunk. A táplálkozásnak rendkívül hasznos kiegészítői lehetnek, a különböző vitamin készítmények, gyógynövények és azok különböző koncentrátumai, ezekről bővebben gyógynövények és táplálkozás rovatainkban olvashatnak.

A cikksorozat 3. részében, olyan alapvető de mégis sokszor téves felfogásokon és rossz gyakorlatokon alapuló dolgokkal foglalkozom, mint a levegő és a helyes légzés, a megfelelő és energetizáló alvás és a mozgás szükségessége és hatása a gyógyulásra.

 

Az öngyógyítás művészete – az elhatározás