céklás rizotto

Hozzávalók 4 adaghoz

250 g rizs (rövid szemű – rizottó risz) ez 1 bögre (2,5 dl) rizs nagyjából
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
40 g vaj (2 evőkanál)
80 g trapista vagy más keményebb sajt (legjobb a parmezán egyébként)
1 dl fehérbor
1 -1,2 L csirkeleves vagy zöldségleves
1 kis fej cékla kb. 300 g
1 dl tejszín
2-3 ek extra szűz olívaolaj
1 ek balzsamecet
kakukkfű, só, bors, petrezselyem vagy bazsalikom

Elkészítése

A céklás rizottó többféle képen is készülhet, én a milánói rizottót és a céklás penne cékla krémjét szoktam ötvözni ebben az ételben.
A céklát meg kell hámozni és 1-2 cm es kockákra kell vágni. Egy kis csészében 2 ek olíva olajat, 1 ek borecettel, kakukkfűvel és kis sóval összekeverünk, ezután a felkockázott céklára öntjük, melyet egy kis tálban jól összekeverünk a fűszeres olajjal. Ezután az olajos cékla kockákat szétterítve egy sütőlapra helyezzük (érdemes sütőpapírra tenni), közé dobunk 2 gerezd fokhagymát is, majd előmelegített sütőbe tesszük. Kb. 175 C fokon, 30-40 percig, légkeveréssel sütjük, néha megrázzuk, hogy egyenletesen süljön.

Elkészítünk kb. 1–1,2 liter csirkelevest, melyet 2 részre osztunk (kb. 8dl és 4dl). Egy kell majd a rizottóhoz, másik rész a céklakrémhez.

Ha a cékla kész, hagyjuk kihűlni és a levest is (kézmelegre). Mikor a cékla kicsit meghűlt, a kockákat (a fokhagymával együtt) turmixgépbe tesszük és a kisebb adag levessel felöntjük, kis sóval és borssal ízesítjük és összeturmixoljuk. Mikor egynemű a massza, akkor hozzáadjuk a tejszínt és ismét összeturmixoljuk.

Másfél evőkanál vajat egy vokban vagy jó minőségű serpenyőben alacsony lángon megolvasztunk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát. Mikor a hagyma üveges lett, ráöntjük a rizst és feltekerjük a lángot, a rizst átforgatjuk a vajban és kicsit megpirítjuk 1-2 percig, keverve vagy dobálva. Ezután ráöntjük a fehérbort és megkeverjük párszor, amíg az alkohol elpárolog belőle.
Ezután hozzáadunk 2 szedőkanál csirkelevest (a megmaradt nagyobb adagból) és alacsonyra állítjuk a lángot a tűzhelyen. A levest elkeverjük a rizzsel és lefedjük. Pár perc alatt a rizs felszívja a levest, ekkor még egy szedőkanállal hozzáadunk, ismét lefedjük. Addig ismételjük ezt a műveletet, amíg a rizs már majdnem kész.

Ezután hozzáadjuk a céklakrémet és a reszelt sajtot, majd jól összeforgatjuk és lekapcsoljuk a tűzhelyt.
Majd lefedve 10-15 percig állni hagyjuk, hogy még puhuljon kicsit. Tálalás előtt friss vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal is megszórhatjuk.

Az étel energia tartalma 1400 kcal, adagonként 350 kcal. Összesen hozzávetőleg 50 g fehérjét, 220 g szénhidrátot és 55 zsírt tartalmaz (adagonként ennek arányos részét természetesen).

Egészség szempontból

A rizs kiváló szénhidrát és fehérje forrás, a vaj, tejszín és a sajt, zsírban, szénhidrátban és fehérjében is gazdag viszont koleszterint nem tartalmaz. A cékla ugyan vitamin tartalmát a hő hatására elveszíti, de ásványi anyagokban (kálium, cholin, réz, cink, mangán, kén, jód, kobalt, nikkel) gazdag marad.
Ez egy emésztés szempontból kíméletes de ugyanakkor tápláló és laktató étel, mely bármely egészséges étrendben változatos és ízletes fogás lehet. A kakukkfű, petrezselyem, balzsamecet és fokhagyma gondoskodik a jó emészthetőségről. Alacsony glikémiás indexel rendelkezik, ezért nem emeli meg nagyon a vércukor szintet de az éhséget is jó időre elűzi. A fentiekből következően diéta esetén is kiváló. Természetesen vegánoknak és laktóz érzékenyeknek nem ajánlott. De húsmentessége miatt még a mérsékelt vegák is fogyaszthatják és kitűnően passzol a mediterrán étrendbe vagy a D.A.S.H. diétába is.

A céklás rizottó trendi, vagány, finom és egészséges étel, hűtőben egy napig gond nélkül eltartható, melegítve is finom és ízletes, ezért a munkába is magunkkal vihetjük.

További egészséges recepteket itt találsz, folyamatosan bővülő rovatunkban.

Ajánlott cikkeink

 

Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra