brokkoli

A rómaiak már évezredekkel ezelőtt is ismerték a brokkolit, a modern világban viszont csak az 1920 as évektől kezdett ismerté válni, Magyarországon nagyobb népszerűségnek csak az elmúlt évtizedekben örvendeni ez a rendkívül hasznos és egészséges növény.

A brokkoli a keresztesvirágúak törzsébe tartozó növény. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban. C-vitamin, B1, B2, B3, B5 és B9-vitmain, Béta karotin, kalcium és vas tartalma is igen jelentős.
Fontos hatóanyaga a glükozinolát, amely az emésztés közben szulfarofánná alakul.
Ez a vegyület, nem csak a brokkoliban, hanem a mustárban és a tormában, valamint sok más keresztesvirágú növényben is megtalálható, mint például a káposztában vagy a kelbimbóban. A glükozinolátokból, mirozináz enzim jelenlétében, izoticionátok keletkeznek, melyekről állatkísérletekben már sikerült bebizonyítani, hogy daganatgátló hatással rendelkeznek és a szív és érrendszer védekező képességét javítják.
Ezen felül pedig nagyon jó anti-oxidáns, tehát csökkenti a szervezetben lévő szabadgyökök szintjét amely molekulák a sejtek károsodását képesek okozni.
Mell, gyomor, bél, tüdő és prosztata daganatok rizikó faktorát ez a növény, jelentős mértékben képes csökkenteni, egyedülálló összetételének köszönhetően.

A fogyasztásnál érdemes odafigyelni arra, hogy minél zöldebb illetve kékesebb a növény színe annál több hatóanyagot tartalmaz.
Nem jó hőkezelni, mert főzésnél, párolásnál az értékes hatóanyagok nagy részét elveszíti.
Ezért maximum 2-4 perc párolással vagy nyersen lereszelve, salátába érdemes fogyasztani, esetleg kendermag vagy/és lenmag, olíva olajjal leönteni, hogy ezzel még egészségesebb ételt nyerjünk belőle.
A kendermag, lenmag és olíva olaj nagyon jó többszörösen telítetlen zsír forrás és az omega 3 és omega 6 arányuk is megfelelő.
Ha igazán csodás ízt akarunk a salátánknak, szezámolajjal is fűszerezhetjük. Én ezen olajokból keveréket szoktam készíteni, zúzott fokhagymával, bazsalikommal és petrezselyemmel.
Ha valaki a brokkoli áldásos hatásait kívánja élvezni de nem annyira szereti a nyers brokkolit, akkor brokkoli csírával vagy a csírából készült őrleménnyel is pótolhatja a növényben található anyagokat.
A csírák hatóanyag tartalma általában százszorosa a növényének. Általánosan elmondható, hogy 1g csírában 100g növény hatóanyaga található meg.

A bél és epe bántalmakban küzdő emberek számára a brokkoli fogyasztás nem ajánlott hiszen a brokkoli emésztésénél mellékhatásként puffadás fordulhat elő.

Ajánlott cikkeink


Cékla – a daganatok ellenszere