öngyógyítás alapja

Az öngyógyításról szóló sorozat első részében leírtam, a betegség és az egészség meghatározását, valamit ismertettem, hogy mennyire fontos, hogy hozzuk meg a döntést arra, hogy meg akarunk gyógyulni. Minden lelkiismeretes orvos vagy gyógyító úgy gondolkodik, hogy nem ő az aki gyógyít (Ő “csupán” segít a gyógyulásban a kezeléssel), hanem a páciens szervezete gyógyítja önmagát. Ezért akár külső segítséggel akár önmagunkban kívánunk megküzdeni egy betegséggel, mindenképp fontos, hogy ennek szellemében nézzük a gyógyulás folyamatát.

A betegségek kialakulása és folyamataik

Ha az elhatározás megvan, akkor fontos azt tudnunk, hogy a betegség nem egy stabil állapot. A betegség egy folyamat, mely elkezdődik valahol, valamilyen energetikai rendszer megbomlásával a szervezeten belül, majd fejlődik és egyszer csak megjelenik valamely tünettel vagy tünetekkel.

A betegség tüneteinek megjelenése után két lehetőség van:

A betegség lezajlik vagy visszafejlődik, tehát meggyógyul, (önmagától és/vagy külső segítséggel) vagy tovább fejlődik és végül halált okoz, azaz oly mértékűvé válnak a különböző diszfunkciók, hogy a test már nem képes tovább életben maradni. De ez azért az esetek nagy többségében, szerencsére nem ilyen félelmetes és végzetes dolog.
A lényeg viszont, hogy a betegségről egy folyamatban kell gondolkodni, ami minden egyes másodpercben zajlik.

A testünkben, a sejtjeinkben egyrészt a genetikus programok, másrészt a külső hatásokra adott reakciók, folyamatosan működnek és különböző folyamatok zajlanak. Az ember kb. 100 ezer milliárd testi sejtjében, másodpercenként és sejtenként átlagosan 7000 kémiai reakció zajlik. Tehát egy hihetetlenül bonyolult rendszerben működünk.
Ha ezt megértjük, akkor azt is könnyen megérthetjük, hogy erre a folyamatra állandó “külső” ráhatással vagyunk. Ezt a ráhatást elménken keresztül is gyakoroljuk és cselekedeteinkkel is hatunk ezekre a folyamatokra. Így a betegség kialakulására és gyógyulására is hatásunk van.

Ha megértjük ezt és el tudjuk fogadni a betegség állapotát, akkor már megtettünk egy jelentős lépést a gyógyuláshoz. Ha pedig képesek vagyunk önmagunk számára megteremteni a lehető legjobb körülményeket a gyógyuláshoz, akkor egy újabb jelentős lépést tettünk a folyamatban.

A gondolatainkból ilyenkor ki kell zárni minden egyéb “zavaró” tényezőt, mert nagyon valószínű, hogy részben vagy egészben épp ezen tényezőkhöz való viszonyunk az, amely elindította a betegség folyamatát.

A gyógyuláshoz ki kell kapcsolni a negatív gondolatokat

Természetesen az ,hogy az ember a negatív gondolataitól meg tudjon szabadulni vagy a problémás élethelyzeteit meg tudja oldani, nem egy egyszerű és pláne nem egy gyors folyamat, de ezen problémák részben vagy egészben félre tehetőek legalább arra az időre, míg a test és az elme gyógyul.
Majd a gyógyulás után lehet foglalkozni, újult erővel a problémák megoldásával.
Az persze nem mindegy, hogy egy egyszerű fejfájás tünetei kezeljük, vagy egy daganatos megbetegedéssel harcolunk. De a gyógyulásnál mindenképp fontos, hogy teremtsük meg a legjobb feltételeket a szervezet számára, ahhoz, hogy gyógyulni tudjon.
Legyen ez akár otthoni környezet, vagy egy kórház, esetleg valamilyen közösség vagy családi környezet, de nagyon fontos, hogy legyen nyugalom és segítség azaz mérsékeljük a ránk ható stresszt és ezzel a szervezetünk megterhelését.

Kérjünk segítséget a gyógyuláshoz

Ezzel el is érkeztünk a másik fontos dologhoz, nevezetesen, hogy nem csak önmagunkban, hanem szűkebb vagy tágabb környezetünkben is tudatosítani kell, hogy betegséggel harcolunk, gyógyítjuk önmagunk és ezért egy időre (pár órára, napra vagy akár hónapra) nem a megszokott módon vagy mértékben fogunk a környezetünkhöz viszonyulni.
Több energiát és időt kell önmagunkra fordítani és kevesebbet tudunk ilyenkor másoknak adni.

Még egy egyszerű diétát, vagy bármilyen káros szenvedély mérséklését, vagy arról való leszokást is sokkal könnyebb úgy véghezvinni, hogy környezetünk tud róla, segítségünkre vannak benne, illetve nem hátráltatnak abban.
Az öngyógyító folyamatok lényege, hogy mentálisan ráhangolódjunk a gyógyulásra, aztán csökkentsük a megterhelést (mind a külső és belső stressz formájában) és segítsük hozzá a szervezetet az öngyógyító mechanizmusainak véghezvitelében.

Fektessünk hangsúlyt a táplálkozásra

„Az vagy amit megeszel”. Hangzik az egyszerű mondás, ami nagyrészt igaz is.
A szervezetünk a táplálékból vonja ki azt az energiát amivel működik és azokat az anyagokat, mellyel önmagát felépíti és karban tartja. Így hát rendkívül fontos, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz.
A szervezet egészséges működéséhez több dologra is szükségünk van. Erről a gyógyító táplálkozás című írásban részletesebben is olvashatsz.

Étked legyen az orvosságod és orvosságod legyen az étked.” Hangzott Hippokratész mester intelme a tanítványai felé egykor.

Már az ókori görög orvos is tudta, hogy a táplálékkal amit elfogyasztunk sok hasznos dolgot tudunk a szervezet számára biztosítani, de ugyanakkor káros vagy megterhelő dolgokat is bevihetünk vele.
A különböző élelmiszerek, fűszerek és gyógynövények mind hatással vannak a szervezetre, mert olyan komplex energia rendszerek, melyek összetevői hatnak az életfolyamatainkra.

Az étkezésnél, rendkívül fontos, hogy az alapvető tápanyagok bejussanak a szervezetbe, a szervezet vitális tartalék raktárai fel legyenek töltve, mert ez az egyik alapja minden önszabályozó és ezzel öngyógyító mechanizmusnak.
Fontos, hogy a táplálékkal bevihető mérgeket kerüljük és a betegséghez igazított és az adott ember típusnak megfelelő táplálkozást folytassunk. Ezzel az ayurveda és a HKO is részletesen foglalkozik.
A táplálkozásnak rendkívül hasznos kiegészítői lehetnek, a különböző gyógynövények, ezekről bővebben “Gyógynövények és “Táplálkozás rovatainkban olvashatsz.

A cikksorozat következő részeiben a gyógyító táplálkozásról, gyógyító légzésről és a létfontosságú alvásról  és a mozgás gyógyító szerepéről olvashatsz bővebben.

Ne feledd: a gyógyulás az elhatározással kezdődik és egy folyamat, melyben segíthetsz a szervezetednek és gátolhatod is. Rajtad áll mit teszel…

Néhány ajánlott írás az öngyógyításhoz


Adaptogén gyógynövények hatása