öngyógyító mechanizmus

Az öngyógyítás művészete sorozattal, az emberi test öngyógyító mechanizmusainak elősegítését szeretném bemutatni a nyugati orvos tudomány nézetei és a keleti gyógyítási rendszerek segítségével, melyek alapja teljesen egyforma, csak alkalmazott módszereiben vannak eltérések.

Minden élő szervezet, így az emberi test is az állandóságra törekszik, amit a különböző és bonyolult belső folyamati által kíván fenntartani. Bár a termodinamika 2. tétele szerint, minden rendszer szétesik egyszer, így az emberi szervezet is megöregszik és egy idő után elveszti az életben maradáshoz szükséges funkcióit, de ezt a folyamatot lassítani és gyorsítani is lehet. A folyamaton belül viszont az önjavító képességet szintén elő tudjuk segíteni, illetve helytelen életmóddal, viselkedéssel gátolni is tudjuk azokat.
Az öngyógyítás művészete sorozattal, ezen önjavító folyamatokat és viselkedéseket szeretném bemutatni és ezzel segítséget nyújtani mindenkinek, aki az öngyógyítás művészetében szeretne elmélyedni.
A sorozat írásai nem csak beteg embereknek szólnak, hanem azoknak is akik egészségesnek érzik magukat. Mert egyrészt a legtöbb betegség már a tünetek megjelenése előtt elkezdődik, másrészt az öngyógyító mechanizmusainkra folyamatosan szükség van a betegségek megelőzésénél és a jó egészségi állapot fenntartásánál egyaránt.

Egészséggel kapcsolatos alapfogalmak

1. Az egészség fogalma: A Teljes egészség cikkben erről részletesen is olvashatsz , de most itt röviden szeretném felidézni, hogy a WHO (Egészségügyi Világ Szervezet) meghatározása szerint „Az egészség, a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, nem csupán a betegség hiánya”.
Tehát ebből a mondatból jól látható, hogy egy olyan élethelyzetet fogalmaz meg, ahol az ember, fizikai, mentális és szociális szinten is rendben van és élete kiegyensúlyozott.
Ezen három terület egymásra gyakorolt hatása közvetlen és érezhető, így az egészség kialakításához, visszanyeréséhez vagy megőrzéséhez mindhárom területen rendet kell tenni és tartani.

2. A betegség fogalma: A betegség az élő szervezet (jelen esetben az ember) olyan állapota, melyben az életfolyamatok működése a normálistól eltérő, tehát a testünk, lelkünk működése átlép egy olyan határt, ami a normális és komfortos életvitelünket már nem teszi lehetővé.

Ebből a két definícióból is érezhető, hogy az egészség és a betegség állapota között a test és lélek vagy orvosi nyelven a psziché és szóma közti összefüggés nagyon szoros.

A betegség megjelenésének folyamata

A betegségeket általában valamilyen tünettel kezdjük észlelni, azaz az idegrendszerünk lefordítja az elménk számára vagy ha úgy jobban tetszik, akkor jelzi az elménknek, hogy valamely testrészünk, szervünk vagy szervrendszerünk túlterhelt vagy épp csökkent üzemmódban működik.
Egy tünet még nem tünet, szokták mondani az orvosok. Ez azért van, mert a modern orvoslás, különálló betegségekben gondolkodott nagyon sokáig és egy tünetből még nehéz behatárolni egy terület, vagy szerv alul vagy túl működését. Az ősi gyógyító rendszerek, melyek mindig nagy vallásokra vagy filozófiákra épültek, viszont már régóta azt hirdetik, hogy a betegség az valamilyen energetikai folyamat megbomlása, mely a lélekből indul és a testben is megjelenik, vagy szép magyarul, testet ölt.

Így az elején le kell szögeznem azt is, hogy mindkét nézet igaz a maga oldaláról és legfőképp inkább együttesen. Azaz a betegség valóban egy energetikai folyamat megbomlása, ahogy ezt már a legmodernebb kutatások bebizonyították, számos területen.
De ugyanakkor valamely szervből indul, valamely szerv sejtjeinek megváltozott működéséből és természetétől függően okoz tüneteket, általában az adott szervben vagy más területeken, a szerv megváltozott működésének következményeként.

Tehát rögtön tisztázhatjuk, hogy a modern orvostudomány a tünetekből, vagy szakszerűben a tünetcsoportból indul el és kezdi vizsgálni az egyes szervek működését vagy eltérő működését, melyekből próbál következtetni a betegség forrására. Ezáltal a folyamat végéről kezd beavatkozni és vizsgálódni, míg a tradíconális orvoslás, mint az kínai orvoslás, ayurvéda vagy egyéb természetes gyógyászati rendszerek, a probléma vagy tünet jellegéből, azonnal az energetikai folyamatok egyensúlyának megbomlására fókuszál és felűről, azaz a probléma okától kezd el gyógyítani.
Mindkét módszer jó és olykor az egyik, máskor a másik gyorsabb vagy hatásosabb.

Mindkét szemlélet viszont egyértelműen vallja, hogy a beteg nélkül nem képes a gyógyulást véghez vinni. Tehát a beteg szervezete, teste és lelke fogja a gyógyítást elvégezni, az orvos vagy gyógyító a kezelésekkel, gyógyszerekkel csak hozzásegíti a beteget a gyógyuláshoz.
Minden orvosi vagy gyógyítói eskü, de a munkánkat szabályzó törvények vagy szabályok is, tartalmazzák, hogy a beteg jogait és akaratát nem lehet felülírni (már amennyiben az döntés képes állapotban van).
Tehát a betegnek nem csak alá kell vetnie magát a kezelésnek, hogy a tudjanak rajta segíteni, hanem önmagától akarnia is kell a gyógyulást.

Itt el is érkeztünk az öngyógyítás és egyáltalán a gyógyítás alapjaihoz.
Ha tehát bármely tünetek alapján az emberben tudatosul, hogy valami nincs rendben, akkor akár orvoshoz fordul, akár gyógyítóhoz, akár önmaga akarja önmagát gyógyítani, az első és legfontosabb, hogy meg kell hoznia a döntést: „Meg akarok gyógyulni”. Ezen döntés meghozatala nélkül nem fog sikerülni, még akkor sem ha a bölcs szervezet, vagy egy orvosi kezelés, egy-egy tünetet vagy tünet csoportot meg tud szűntetni időlegesen.

Miért fontos az elhatározás a gyógyulásra ?

A szervezet, a test és a psziché is képes önmagát gyógyítani, a legtöbb elváltozást rendezni és regenerálódni. Viszont ehhez időre és energiára van szüksége és arra, hogy azt a kiváltó okot ami az elváltozást vagy a megváltozott működést okozta, megszűntessük, még ha csak időlegesen is (természetesen a végcél az, hogy véglegesen megszűntessünk minden betegséget kiváltó okot).
Tehát át kell kapcsolnunk magunkat, „gyógyító üzemmódba”. Ami azt jelenti, hogy a gyógyulást kell előtérbe helyezni.
Semmiképp sem jó hozzáállás az, hogy adjanak valami szert, ami a tüneteimet megszűnteti, mert akadályoznak a mindennapjaimban, de én nem akarok semmit tenni a betegség megszűntetéséért.
A legtöbb gyógyszerrel csak kikapcsoljuk a szervezet jelzőrendszerét, vagy inkább úgy mondom, lebénítjuk azt és ilyen helyzetben a gyógyulás sokkal nehezebb folyamat.
Kell tehát az elhatározás, hogy gyógyulni akarunk és ennek mindent alárendelünk.

További részek az öngyógyítás művészetéről


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra