ölelés gyógyít

Az ölelés mint spontán emberi cselekedet, a testi érintkezés egy kifejezetten csak az emberre jellemző formája, de valószínű egyidős az emberiség kialakulásával. Már az állatoknál is megfigyelhető a testi kontaktus jelentősége, harapdálás, dörgölődés sőt ha nagyon spirituális akarnék lenni akkor a növényekkel kapcsolatban is volna miről írni, gondoljunk csak a mimózára, ami érintésre azonnal elernyed, vagy tudományosabban összehúzódik.

Az ölelés az embernél a szeretet egyik kifejezése. Normális esetben csak azt öleljük meg akit szeretünk, akinek a közelsége pozitív érzelmeket vált ki belőlünk.
Tehát az (őszinte) ölelés szerepe a szeretet egyik legalapvetőbb testi kinyilvánítása a másik ember felé. Hatása, hogy pozitív érzelmeket vált ki mindkét félben ezért az ölelés csak akkor működik, ha valódi érzelmek vannak mögötte, azaz valóban érezzük a szeretetet a másik fél iránt.

Az ölelés és oxitocin az öröm forrása

A ölelés fiziológiai hatásáról, eddig csupán annyit sikerült kimutatni, hogy az oxitocin hormon szintet emeli az agyban. Az oxitocin egy nagyon sokrétű és bonyolult hormon az emberi szervezetben. Nevezik a kötődés hormonjának, vagy szeretet hormonnak is.

Az oxitocin hatására az izmok (és a sejtek) ellazulnak, erős fájdalom csillapító hatása van az agyban, és fokozza a bizalom érzését is.
Orgazmus közben is nagy mennyiségben szabadul fel de az anya és magzat oxitocin szint emelkedése indítja be a szülés biológiai folyamatát és a szoptatáskor anyában és gyermekben egyaránt emelkedik ezen hormon szintje, kialakítva és erősítve ezzel az anya és magzat kötődését.
Fiziológiásan pedig a tejcsatornák ellazításával segíti a tej kiáramlását szoptatás közben.

Az oxitocin hatására tehát a test ellazul, megnyugszik, mondhatni sokkal nagyobb összhangba kerül a környezettel és önagával. Az oxitocint a szerelem érzésének, a párkapcsolatok kialakulásának és az egymáshoz való emberi kötődésnek egyik kulcs hormonjaként is ismerik.
Az agyvízbe fecskendezve például spontán erekciót is okoz.
Autista embereknél az oxitocin szint jellemzően nagyon alacsony és létezik orron keresztül, spray formában adagolható oxitocin gyógyszer, autisták számára. Az autizmusról köztudott, hogy az ebben a betegségben szenvedő emberek emberi kapcsolataira nagyban jellemző a távolság tartás és a testi kontaktus kerülése.
Tehát az autizmus bizonyos felfogás szerint az oxitocin termelés és kiválasztás egyfajta zavarának is tekinthető vagy olyan megváltozott agyi működésnek, melyben az agy oxitocin termelő és érzékelő rendszere sérült.

Ezen kívül az oxitocin még nagyon összetett hatással bír a szervezet egyensúlyára, viszont a fentiekből kiderül, hogy mennyire fontos hatása van ennek a molekulának az emberi kapcsolatok kialakulásában, a kötődésben, az egymáshoz való pozitív viszonyulásban és a test egészséges működésének fenntartásában.
A szerelem biokémiai folyamatában, az oxitocin hormonnak köszönhetően kezdünk el kötődni a másik emberhez. Ez az a hormon aminek a megemelkedett szintje azt erősíti bennünk, hogy keressük a másik társaságát, legyünk a közelében és jóleső érzéssel tölt el bennünket a másik emberrel való testi, lelki érintkezés.

Az őszinte ölelés hatására szintén oxitocin szabadul fel és okoz kellemes, ellazult és szeretet teljes érzést az emberben. Egy őszinte ölelésben az embert átjárja a melegség, a megnyugvás és a szeretet érzése.

Az ölelés gyógyító és inspiráló hatásai

Már az is régóta köztudott tény, hogy a gyermekek testi és lelki fejlődésében is elengedhetetlen az ölelés. Ennek hiányában az újszülött babák megbetegszenek és a teljes testi kontaktus hiánya miatt akár meg is hallhatnak. Azok gyermekek akiknek nincs része elegendő testi kontaktusban és ezzel pozitív testi élményekben, megállnak a testi és lelki fejlődésben és a világhoz való viszonyuk elhidegülté és kirekesztetté válik.

Az ölelésnek tehát, testi és lelki hatásai is vannak és az ember létszükségletének alapjai közé tartozik, csakúgy mint a légzés, az alvás vagy a táplálkozás.
Ezért az őszinte és szeretet teljes ölelés, gyógyít, feltölt és megnyugtat is egyben.

Az igazi ölelés technikája

A hatásos ölelés, legalább fél percig tart, ez már elegendő ahhoz, hogy mindkét testben meginduljanak azok a testi, lelki folyamatok, amelyek az ölelés hatására váltódnak ki.

Öleléskor a két ember mellkasa összeér, a szívük elektromágneses tere eggyé válik, a szívük dobogásából keletkező rezonanciák összeadódnak és lassan a két ember szíve egy közös frekvenciát hoz létre.
Fontos, hogy az ölelés őszinte legyen, adni és kapni egyaránt készek legyünk benne, mert ellenkező esetben egy tudatos, vagy gyakrabban egy tudat alatti merevség társul hozzá, amely egy más érzelmi állapottal átitatott érzés, amely épp ellenkező (kellemetlen) hatást válthat ki.
Ha már benne vagyunk az ölelésben, lazuljunk el, adjuk át magunkat a folyamatnak és éljük át a másik ember iránt érzett szeretetünket. Így az ölelés őszintévé válik és ezzel együtt az egyik legjobb gyógyszer, testnek léleknek egyaránt.
Gyógyít, feltölt, megnyugtat, örömet okoz és még a környezetünkre is pozitív hatással van. Öleljünk sokat, öleljünk szívből.

Érdemes minél többször élni ezzel a csodás lehetőséggel és tudatosan ölelni gyermeket, barátot, családtagot és természetesen párunkat ahányszor csak lehetőség adódik rá.
Haladó ölelőknek érdemes kipróbálni az állatok és a növények, elsősorban a fák ölelését is. Mert minden élőlényben működnek olyan érzelminek nevezett energiák, melyek képesek egymás hatását fokozni.

Jó ölelést mindenkinek!

Ajánlott írásaink

 

Nyugtató és altató teakeverékek házilag

NINCS KOMMENT

Válaszol