apiterápia

Az apiterápia a méhekkel és a méhek által előállított anyagokkal való gyógyítást jelenti.
A méhek munkájának eredményét a mézet már ősidők óta fogyassza az ember, de idő közben rájött, hogy a kaptár egyéb tartalmait is fel tudja használni és ezen anyagok a gyógyításban is szerepet kaphatnak.

Méz

Legismertebb apiterápiás termék tehát a méz, mely íz világa és nem utolsó sorban hatása az előállításához használt növényektől függ.
A méz felhasználása sok területen lehetséges. Teák és italok és ételek ízesítőjeként, a magas cukor tartalom és állag miatt a nyálkahártya izgalmak csökkentőjeként, megfázáskor, torok gyulladáskor kiváló lehet. A mézről azt tartják, hogy a cukornál jobb megoldás, ami a vércukor szint emelését és a kalória bevitelt illeti. Ez sajnos téves megállapítás, mert a mézben lévő cukor (még ha nem is a hamis méz előállítása közben hozzáadott sima cukor, hanem a természetes méz cukor) ugyanúgy kalóriabomba és ugyanúgy emeli a vércukor szintet. A méz cukor tartalmának több mint a fele fruktóz, ami ugyan egy fokkal jobb a finomított cukornál (szacharóz) de magasabb a kalória tartalma, ráadásul akik mézzel édesítenek, hajlamosabbak többet használni, mondván a méz egészséges.
Tehát ebből a szempontból is érdemes odafigyelni a fogyasztására. A fogak szuvasodását is épp oly mértékben segíti elő mint a sima cukor. Amitől a méz jobb lehet, az az állaga és az ásványi anyag és vitamin valamint enzim tartalma. De ne essünk túlzásba a méz használattal kapcsolatban.
Ami  minden apiterápiás termék kapcsán fontos szempont, (így a méz fogyasztás esetén is), hogy a méhek által előállított anyagok, a méhméreghez hasonlóan, szintén okozhatnak allergiát.

A virágpor gyógyhatása

Az apiterápiás termékek közül a virágpor a szintén nagyon hasznos anyag. A virágporról azt tartják, hogy a Földön megtalálható anyagok közül a legkoncentráltabb mennyiségben tartalmaz fehérjéket, illetve aminosavakat, beleértve esszenciális aminosavakat is. Ezen kívül nagyon sok vitamint is megtalálhatunk benne.
A virágpor emésztése viszont bonyolult folyamat és ezért nem is tökéletes az ember számára, ezen kívül a virágpor szintén tartalmazhat allergén anyagokat is. Léteznek olyan virágpor készítmények, melyek kontrollált összetételűek és olyan eljárással készülnek, melyek megkönnyítik az emésztésüket, tehát fogyasztás szempontjából mindenképp ilyeneket érdemes keresni.

Propolisz

A következő értékes, talán legértékesebb apiterápiás anyag a propolisz. A propoliszt a méhek a fák gyantáiból állítják elő, melyet a virágporhoz hasonlóan gyűjtenek. Ezt a gyantát a mézkészítéshez hasonlóan garatváladékukkal keverik így jön létre a propolisz. Ezt az anyagot a méhek, elsősorban fertőtlenítésre használják. Egyrészt a kaptárat fertőtlenítik vele, másrészt a kaptárban elpusztított betolakodókat (akiket fullánkjaikkal halára marnak) bevonják, szinte bebalzsamozzák ezzel az anyaggal, így egy elpusztult bogár vagy egér teteme nem fertőzi a kaptárat, baktériumokkal.
Ezért a propolisz felhasználása elsősorban a kiváló antibakteriális hatása miatt terjedt el. A propoliszt ezért mind a természetes gyógymódokat alkalmazó terápiák mind a kozmetikai ipar kedveli.
A jó minőségű propoliszt, első sorban tinktúra formájában lehet beszerezni méhészektől de kedvelt a propoliszos méz is. Megfázáskor, torokgyulladás esetén kiváló gyógyszer lehet.

Méhpempő

A méhpempő szintén hasznos méhtermék, melyet elsősorban a frissen kikelt méhek tápláléknak használnak. A méhkirálynő kizárólag ezen él és míg a dolgozók csak hat hétig élnek a királynő akár 4-5 évig is elélhet.
A méh pempő számos anyagot, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaz de legérdekesebb hatóanyaga az acetilkolin és a 10-HDA sav. A 10-HDA savról azt tartják, hogy a természetben csak a méhpempőben található és mesterségesen nem lehet előállítani. Egy rendkívül jó antibiotikum, mely baktérium, vírus és gombaölő hatásai kiválóak. Ezért nem csak az alternatív medicína de a gyógyszeripar is előszeretettel használja.

Méhméreg

Az apiterápia a méhmérget is felhasználja, elsősorban ízületi gyulladások és idegbénulás kezelésére.
Ez nagy szakértelmet és tapasztalatot igénylő módszer, ezért csak hozzáértő szakember segítségével célszerű használni.
A méhekkel szándékosan megcsíptetik a pácienst, a kezelendő területen és a méreg hatására javul a szövetek anyagcseréje. Persze az allergiás reakció veszélye ilyenkor a legnagyobb tehát ezért is komoly odafigyelést igényel ez a terápia.

Kaptár levegő

A méhkaptár levegőjét is gyógyító erejűnek tartják, egyrészt a méhek által létrehozott kórokozóktól mentes levegő, melyben a különböző antibakteriális anyagok is jelen vannak, másrészt a méhek által keltett rezonancia, olyan energetikai egyensúlyt teremt, mely alkalmassá teszi a terápiás alkalmazásra. A méhkaptár levegőt terápiás jelleggel, speciális helységekben lehet élvezni, ahol a méhektől elzárva, csak a kaptár levegőt lehet beszívni.

Méhviasz

A végére hagytam a méhviaszt, mely a kaptár építő anyaga. A méz után talán ez a legnagyobb mennyiségben használt apiterápiás termék, de nem csak terápiában, hanem más területeken, kozmetikai ipar vagy akár vegyipari termékekben is találkozhatunk vele. Gondoljunk a méhviaszos bútor vagy bőrápoló termékekre.
A méhviasz kitűnő összetevője vagy alapja lehet gyógynövényes krémeknek, kenőcsöknek.

Ajánlott cikkeink

Az öngyógyítás művészete – gyógyító légzés