gyógynövényes orvoslás

A gyógynövények hatásmechanizmusai

A gyógynövényes gyógyításról szóló, előző részben, már kifejtettem, hogy a gyógynövények a bennük lévő hatóanyagok révén segíthetik a szervezet öngyógyító mechanizmusait. Ezek a hatóanyagok különböző hatásokkal rendelkeznek, így a gyógynövény teából, főzetből vagy krémből a nyálkahártyán, a bélrendszeren vagy a bőrön át felszívódva fejtik ki hatásaikat.
Így fertőtlenítenek, baktérium, gomba és parazita ölő hatásukkal, vagy összehúzzák a nyálkahártyát, ezzel egyfajta védekező mechanizmust elindítva, esetleg síkossá, nyákossá teszik a nyelőcsövet, gyomrot, beleket, ezzel elősegítve az emésztést és a sérült nyálkahártya gyógyulását. Lehet izom lazító hatásuk, ezzel a menstruációs görcsöket, fejfájást okozó érgörcsöket, gyomor, bél, szívizom görcsöket enyhíthetik, de segíthetnek a húgyutak fertőtlenítésében, a vese működésének fokozásában és a központi idegrendszer nyugtatásában is. Ezen kívül számos egyéb és kombinált hatást is kifejthetnek.

A gyógynövényes terápia lényege

A gyógynövényes terápia mindig átgondolt és előre jól megtervezett. Egyszerre több gyógynövényt is használ, melyek hatásai egyrészt fokozhatják egymást a bürghi-törvény szerint, másrészt kiegészítik egymás hatásait. Egyszerre több problémát is kezel, kezeli a tünetet, az alapbetegséget és kiegészítő terápia is lehet.

Például egy gyomor problémákra adott gyógynövény keverék, nyugtathatja a gyomrot, enyhítheti az ideges gyomor görcseit, ugyanakkor segíthet a gyomor nyálkahártya regenerálásában, lehet fájdalom csillapító összetevője, segítheti a gyomorsav termelés mérséklését, segítheti a megfelelő alvást, mellyel a gyógyulás közvetlen hatását erősíti és nem mellékesen tisztíthatja a húgyutakat, segítheti a máj működését.
Ugyanez igaz más betegségek kezelésében is. Egy gyógynövényes kezelés mindig hosszabb, kíméletesebb, élvezetesebb és általában káros mellékhatásoktól mentes.
A világ lakosságának 70% jelenleg is a gyógynövényes gyógyítást használja. A HKO például több mint 1000 gyógynövényt ismer és Kínában párhuzamosan működik a modern orvoslással.

Gyógynövények a prevencióban

Mára már a fejlett országok egészségügyi rendszerei a prevenciót előtérbe helyezik a beavatkozásokkal és kezelésekkel szemben. Mert megelőzni a betegséget, egyszerűbb, olcsóbb és mindenki számára kényelmesebb megoldás, mint a már kialakult betegségeket kezelni.
Mivel a gyógynövények megfelelő fogyasztási szokások mellett, káros mellékhatásokkal nem rendelkeznek, ezért a betegség kialakulásának megelőzésében is kitűnően alkalmazhatók.
Ilyenkor a páciens életkörülményei, örökölt betegség hajlamai és neme, kora, típusa határozza meg azokat a területeket, melyekre érdemes fókuszálni a megelőző terápiákkal.

Például egy ülő munkát végző, 40-es nő, a nőgyógyászati betegségeinek megelőzésére, a gyomor és bélrendszeri panaszainak megelőzésére, a napi stressz helyzetek kezelésére, szezonálisan vagy kúra szerűen nyugodtan fogyaszthat különböző gyógynövény teákat, melyek nem csak finomak de segíthetnek a fenti problémák megelőzésében.

Egy hasonló korú, feszített tempóban dolgozó, autóban sokat ülő férfi, ugyanígy használhat prevenciós jelleggel a szív egészségét elősegítő, a gyomor működését javító, a prosztata problémák kialakulását megelőző vagy épp a férfierőt elősegítő gyógyteákat.
Minden korosztálynak, embertípusnak és körülménynek meg lehet találni a gyógynövényes preventív terápiáját. Ha ezt szakszerűen és jól csináljuk, akkor nem csak megelőzzük a problémákat de segítjük a pácienst, hogy környezetében, családjában egy tudatosabb egészség felfogást segítsen elő.

Ajánlott írásaink


Gyógynövények – szív és érrendszeri problémákra