Chia vagy más nevén azték zsálya – Salvia hispanica, egy a menta nemzetségébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó növény.
A chiának közkedvelten felhasznált része a növény magvai, mely rendkívül magas tápanyag tartalma mellett gazdag ásványi anyagokban és vitaminokban is. 100g chia magban 42g szénhidrát, 16g fehérje és 35g élelmi rost található. Emellett jelentős az omega3 zsírsav tartalma is.

A chi mag nagy mennyiségű vizet képes megkötni, ezért zselésítő anyagnak is használják, illetve glutén mentes lisztből készült pékáru és sütemények készítéséhez is jó adalék anyag (jól pótolja a glutént (gliadint) ami a tészta egyben maradását segíti) akár a mag vagy a magból darált liszt..
A chia magot érdemes közvetlenül táplálkozási céllal fogyasztani, akár reggelire zabbal, zabkorpával, zabpehellyel és vízzel, tejjel, joghurttal keverve akár feltétek (fasírtok) összetevőjeként. A felhasználása tekintetébe arra érdemes figyelni, hogy jó vízmegkötő képességgel rendelkezik, így térfogata is megnövekszik, ezért vízbe, tejbe vagy egyéb folyadék dús anyagba érdemes áztatni vagy keverni és megvárni, amíg megduzzad. Nyugodtan adhatjuk különböző turmixokhoz is.

A chia mag fogyasztása azért nagyon egészséges, mert szénhidrát, fehérje, vitamin és ásványi anyag valamint omega3 tartalmának köszönhetően értékes tápanyag, lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, tehát diétás étrendhez kiváló, magas rosttartalma jótékonyan hat az emésztésre és lassítja a szénhidrátok felszívódását, ezért nem emeli meg nagyon az inzulin szintet. Magas ásványi anyag és omega3 tartalma miatt pedig kitűnő természetes táplálék kiegészítő is.

Hogyan használd a chia magot ?

Kiváló reggeli, 2 evőkanál zabpehely, 2 teáskanál chiamag, 1,5 dl víz vagy természetes gyümölcslé vagy 2 dl natúr joghurt. Tetszés szerint ízesítve, gyümölcsökkel, dióval vagy egyéb magvakkal. Kb fél-egy órát érdemes állni hagyni fogyasztás előtt, hogy a zab és a chia mag is megfelelően megduzzadjon.
Belekeverheted turmixokba is, például 1 banán, 2 dl víz, 1 ek zabpehely, 1 tk chia mag, és esetleg egy kis kakaó, vagy csokis protein por. Turmixolás után érdemes legalább, 10-15 percet állni hagyni. Kitűnően telít és tápanyagban gazdag. Ha nagyon fel akarod turbózni a turmixot, vitamin kapszulát szétszedve, annak tartalmát is beleszórhatod.

Ajánlott cikkeink a témához

 

Mediterrán étrend – az egészséges élet titka