beöntés

A méregtelenítésről szóló cikksorozatban esett már szó a vamana terápiáról, amely az ayurvedaban gyakorlott eljárás,  volt szó a méregtelenítés alapjairól, a mérgekről és a táplálkozásról a méregtelenítés alatt. Ebben a részben a beöntésről, mint a méregtelenítési eljárásokhoz köthető, egyik nagyon hasznos terápiás módszerről lesz szó.

A beöntés talán az egyik legkevésbé népszerű, egyszerű beavatkozásnak számít. Ez az eljárás viszont fájdalommentes és általában rendkívül egyszerű de legalább ilyen hasznos is lehet.
Az ellenérzés a beöntéssel kapcsolatban, inkább pszichés eredetű, mely egyfajta sztereotípia az eljárással kapcsolatban.

A beöntés alapjai

A beöntés lényege, hogy a végbélbe és a vastagbélbe folyadékot juttatunk, mely elsősorban a bélszakasz kiürítése céljából használatos. A bejuttatott folyadék felpuhítja a székletet és a bélfalra enyhe nyomást gyakorol, ami székelési ingert és bélmozgást eredményez.

A beöntésnek azonban a méregtelenítő eljárásoknál is rendkívül nagy szerepe van, amely nem csak a széklet ürítését de a belek regenerálását, a bélflóra rendezését és egyfajta pszichés megtisztulási élményt is elősegít, mely a test hormonális változásain keresztül, hozzájárulhat a méregtelenítés sikeréhez és a jó közérzet kialakításához. Természetesen ehhez szükséges, hogy megfelelő módon végezzék az eljárást.

Mire jó a beöntés ?

A székrekedés megszűntetésére, a bél kiürítésére, gyógyszerek bejuttatására, belek tisztítására, bélflóra regenerálására, az emésztés harmóniájának helyreállítására és természetesen méregtelenítésre.

A beöntés formái

beöntő szett

Több típusú beöntést alkalmaznak, úgy mint a tisztító beöntést, alacsony beöntést, magas beöntést, olajos beöntést, szélhajtó és gyógyszeres beöntéseket.
A beöntésnél szükség van egy beöntő szettre, amelyet gyógyszertárban meg lehet vásárolni. Ez egy kannából és egy beöntő csőből áll.

A beöntés előtt meg kell határozni, hogy milyen céllal kívánjuk végrehajtani.

Amennyiben csak a végbelet és a szigmabelet kívánjuk tisztítani, úgy alacsony beöntés végezhető.
Ebben az esetben a beöntő tartályt körülbelül 30 cm magasra kell emelni, a végbélbe vezetett csőhöz képest és ezen a magasságon kell tartani, amíg a folyadék bekerül a bélbe.
Magas beöntésnél kicsit feljebb, 45 cm magasságig emelhetjük a tartályt. Csecsemők esetében 8 cm magasság ajánlott. A magas beöntés az egész végbélszakasz tisztítására szolgál.

A beöntő folyadékról

A beöntő folyadék mennyisége, csecsemőknél 150-200ml, kisgyermekeknél 250-300 ml, iskoláskorú gyermekeknél 300-500 ml, serdülőknél 500-750 ml felnőtteknél pedig 750 – 1000 ml között lehet.
A beöntő folyadéknak kéz melegnek kell lennie.

A beöntő folyadékba több dolgot is tehetünk:
A kiinduló folyadék, fiziológiás sóoldat, ha ilyen nincs, akkor felforralt és visszahűtött csapvízbe konyhasót lehet oldani, fél literhez egy kávéskanál só javasolt.
Az oldatba tehetünk glicerint, vagy szezám olajat is (az ayurveda a szezám olajat használja). Kerülhet bele kamilla főzet (természetesen szűrt) de a tibeti orvoslásban például, csontlevessel is végeznek beöntést, mert a benne lévő oldott állati zsiradék és zselatin is jótékony hatású.

A beöntésnek nincs káros hatása, a folyadék hőmérsékletére és mennyiségére kell odafigyelni.
Viszont túl gyakran végzett beöntés, hozzászokást eredményezhet, tehát ha székletrendezés miatt végezzük, akkor fontos, hogy a rost dús táplálkozást vezessük be az étkezésbe és ne a beöntéssel kompenzáljuk a helytelen táplálkozást.

A beöntés technikája

Gyermekeknél, háton fekve, emelt lábbal lehet bevezetni a beöntő csövet a végbélbe, 4-8 cm mélységben (csecsemőknél 2-4 cm) felnőtteknél ez 8-10 cm mélységet jelent.
Felnőtteknél érdemesebb bal oldalt fektetni a pácienst, behajlított jobb térddel.
A cső bevezetésénél lazítani kell és lazán kifújni a levegőt (ez segít ellazulni).
Természetesen érdemes a fekvő felület alá gumilepedőt teríteni, az esetleg csurgó folyadék miatt, és a pácienst érdemes betakarni a beöntés alatt.
A beöntő csövet vazelinnel, síkosítóval be kell kenni a bevezetés előtt, majd a bevezetés után a megfelelő magasságba emelni a ballont, hogy a folyadék bejuthasson.
A folyadék bejutása után, lassan ki kell húzni a csövet és a páciensnek meg kell próbálni legalább 5-10 percig bent tartani a folyadékot.
Természetesen a higiéniára figyelni kell, kézmosás és az eszközök használatát illetően.

A béltartalom legtöbbször nem egyszerre, hanem szakaszosan ürül ki. Közben nyugalomra és elegendő időre van szükség. A folyadék kiürülését és a bélfal letisztulását elősegíthetjük gyengéd terelgető hasi masszázzsal is.
A béltisztítást követően alapos tisztálkodás és bő folyadékbevitel szükséges. Ha van rá lehetőség, akkor meleg pakolással a hason pihenjen még legalább fél órát a beöntésen átesett.

Beöntés és a méregtelenítés

A beöntés rendkívül jó eljárás a méregtelenítés alkalmával. A méregtelenítés kezdhető a vamana terápiával, melyet egy nap léböjt kúra követhet, majd egy beöntés. Az így végzett terápia alatt pihenni kell és kímélni a szervezetet és a beöntés után egy jól átgondolt diétás étrendet érdemes követni, legalább 8-14 napig és közben figyelni a változásokat.

Fontos megjegyzés

Bár a beöntést kisgyermekeknél is lehet alkalmazni, elsősorban székrekedés kezelésére, de a méregtelenítő eljárásokat gyermekeken nem szabad alkalmazni. A gyermek nem kis felnőtt és nem úgy működik mint egy felnőtt, ezt mindig szem előtt kell tartani.

További ajánlott cikkeink


Diéta vagy böjt – testi, lelki megtisztulás