Maca gyökérLepidium meyenii a keresztesvirágúak családjába tartozó növény, mely Peru magas hegyvidéki részén 4000 méteres magasságban, a Junin-tó környékén őshonos. A zöldség gyökérhez és a retekhez hasonló növényt, zöldségként termesztik és szárított gyökerét lisztként vagy őrleményként használva, afrodiziákumként és a hormonális rendszer működésének kiegyensúlyozására használják.

Hatóanyagai: A maca szárított gyökér 13-16% fehérjét tartalmaz, melyben lévő aminosavak közül több esszenciális aminosav (arginin, leucin, izoleucin, valin, lysin stb…). 58-60% szénhidrátot tartalmaz, továbbá 2% ban növényi zsírokat (melyekből, 40% telített és 60% telítetlen) és 8-10% rostot. A maca-ban található B1, B2 és C-vitamin, vas, cink, réz, magnézium, mangán is. A maca tartalmaz olyan szekunder metabolitokat és alkaloidokat is, melyek más növényekben nem találhatóak meg, mint a makaridin, makaén, macamidok és a maca 1.,2.,3. és 4. (alkaloidok).
A maca hatóanyagai között különböző glikozidok is megtalálhatóak, mint a glükotropolin és különböző szterolok (növényi szteroidok) mint a béta-szitoszterin, a kampeszterin és a sztigmaszterin.

A maca hatásaival kapcsolatosan nagyon sok vizsgálat és kutatás foglalkozott és foglalkozik napjainkban is. Ezek szerint és a tradicionális felhasználás valamint az empirikus tapasztalatok alapján a maca gyökér por, jótékonyan hat a férfi libidóra, növeli a spermiumok számát és azok mozgékonyságát pozitívan befolyásolja. Segít a prosztata megnagyobbodás kezelésében és megelőzésében és ezzel a prosztata daganat kialakulását gátolja. Állatkísérletekben megfigyelték, hogy a maca javítja a szaporodási képességet a nőstény egerekben.
A maca potencia fokozó hatása nem csak egészséges emberekben de a változó korú nőknél is megfigyelték, mellyel együtt ez utóbbi esetben, az erre a korszakra jellemző önértékelési problémák is javultak. Feltehetően a maca metabolitjainak köszönhetően, a szexuális aktivitás és az erekció képesség csökkenését akadályozza meg, ami azt jelenti, hogy elsősorban a megromlott szexuális funkciókat erősíti és nem a normál funkciókat fokozza.
A makamidokat új maca-vegyületekként írják le a kutatók, amelyeket eddig még nem találtak meg más növényfajokban és valószínűsíthető, hogy a maca ezen lipidfrakciója felelős a szexuális aktivitás javulásáért.

Ezt a növényt a perui indiánok tradicionálisan használják a memória javítására és a tanulás, koncentráció serkentésére. A maca ezen hatását a tudományos feltevések szerint különböző enzimek gátlásán és ezzel az oxidatív stressz csökkentésén keresztül fejti ki, melyben a fekete macának különösen jó eredményeket tulajdonítanak.
Klinikai kísérletekben megfigyelték a maca vérnyomás csökkentő, normalizáló hatását is, melyet feltehetően az angiotenzin I-konverziós enzime (ACA) gátlásán keresztül segít.
A macat hatásosnak találták reumás, ízületi gyulladásos és köszvényes betegségekben szenvedőknél és osteoarthritis (OS) kezelésében is eredményesen alkalmazzák. Macskafarkkal (Uncaria guianensis) kombinálva (300 mg macskafark+1500 mg maca, 8 héten keresztül) jelentős javulást értek el OS es betegeknél mind a fájdalom, mind pedig az ízületi merevség tekintetében.
A maca fogyasztásával kapcsolatban, sem in vitro sem in vivo kísérletekben nem találtak toxikus kockázatot. A maca termesztésben őshonos területeken élő emberek közt (akik rendszeresen fogyasszák ezt a növényt), sem találtak semmilyen elváltozást, mely a maca fogyasztás káros hatását igazolná, tehát egy biztonságos és nyugodtan fogyasztható növény.

A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy a maca számos fontos biológiai tulajdonsággal rendelkezik.
Maca egy olyan növény, amely nagy potenciállal rendelkezik adaptogénként, és ígéretesnek tűnik táplálékként számos betegség megelőzésében.
A tudományos bizonyítékok utalnak a szexuális viselkedésre, termékenységre, hangulatra, memóriára, osteoporózisra, anyagcserére gyakorolt pozitív hatásaira valamint hatékonynak bizonyult, bizonyos tumorok kezelésénél is . Azonban az egyes hatások mögötti pontos hatásmechanizmusai még mindig nem tisztázottak. Ennek ellenére a maca és a maca por (szárított gyökér őrlemény) Magyarországon is forgalmazható, élelmiszerként és táplálék kiegészítő készítményekben is. Érdemes kipróbálni és mindenki maga szűrje le a tapasztalatokat ezzel a csodás növénnyel kapcsolatban.

Nyugtató és altató teakeverékek házilag