padlizsán krém

A padlizsán krémet sokféle képpen készítik, én most egy igazi arab receptet osztok meg veletek, ami nagyon finom és hűtőben jól eltartható, akár napokig is. Nem mellékesen csak egészséges összetevőket tartalmaz.

Hozzávalók

1 db padlizsán (közepes méret)
1-2 db paprika (tv, zöld, sárga)
2 g fokhagyma
1 db csípős paprika
1 ek szezámolaj
1 tk almaecet,
só, bors

Elkészítése

A padlizsánt miután megmostad és levágtad a zöld szárát, egészben 170-180 C fokon, sütőben meg kell sütni. Kb 25-30 p de ügyelj rá, hogy ne égjen meg, csak süljön puhára. Ha megsült a lila héját egészben le tudod húzni róla (persze előtte nem árt picit meghűteni).
A padlizsán mellé a paprikát is tedd a sütőbe (természetesen ezt is meg kell mosni) én egy padlizsánhoz 1-2 nagyobb TV paprikát és egy kisebb zöld, erős paprikát szoktam megsütni.
A paprika hamarabb sül meg, ezért ha puhára sült vedd ki a sütőből. Vágd ki a szárat és a magházat és tedd félre. Ha nem akarod nagyon csípősre a krémet, akkor az erős paprikát kihagyhatod vagy sütés után az erős részeket levághatod, esteleg csak a paprika alsó részét (alsó kétharmadát levágod és ezt használod csak) is megsütheted, így kevésbé lesz csípős.

Sütés közben 5-7 percenként fordíts e paprikákon és a padlizsánon is, így biztos nem ég meg.
Ha a zöldségek megsültek, és a padlizsánnak leszedted a héját, a paprikának kivgtad a magházát és a szárát, akkor várd meg míg kihűlnek, majd mehet minden a mixerbe.

Az étel teljes energia tartalma

Az étel teljes mennyiségét tekintve, 220 kcal tartalmaz, melyből 4,5g fehérje, 13g zsír, 20g szénhidrát és 9g rost. Ha kenyérrel vagy pirítóssal fogyasszuk, akkor 50 g kenyér (egy nagy szelet kenyér fele) akár fehér, akár rozs, nagyjából 120 kcal energiát, 4g fehérjét, 1,6g zsírt, 21g szénhidrátot és 3g rostot tartalmaz. Ezt még hozzá kell számolni a padlizsánkrémhez, természetesen. A legfinomabb azonban arab kenyérrel vagy lepénnyel.

Egészség szempontból

Ez egy jól eltartható (akár hűtés nélkül is) és egészséges étel, a szezámolaj, a fokhagyma és az ecet tartósítószerként is működik az ételben, ezért ízlés szerint többet is használhatunk belőle. A szezámolaj nagyon jót tesz a belek egészségének és szélgörcsök, felfúvódás vagy nehéz széklet esetén kifejezetten hasznos.
A padlizsán és a paprika rost tartalma és lassú felszívódású szénhidrátjai, nem emelik a vércukor szintet ezért bármilyen diétába jól beilleszthetők. Ha az ételt csípősre készítjük, akkor emésztés fokozó hatása is lesz.
Fogyasztható kenyérrel. pirítóssal vagy wrap lepénnyel is. Sőt wrap (tortilla) lepénybe kenve, más friss és nyers zöldségekkel kitűnő tortilla készíthető belőle.
Így kitűnő reggeli, ebéd vagy vacsora is készülhet ezzel a padlizsán krémmel.

Ajánlott cikkeink


Cékla – a daganatok ellenszere