hypo

A koronavírus járvány miatt tomboló vegyszermánia miatt foglalkozom a fertőtlenítéssel, mely most kifejezetten fontos téma. Nem szükséges viszont a drága és sokszor hiánycikknek számító vegyipari termékeket vadászni, mert sokszor az egyszerűbb és olcsóbb még jobb is. Az előző részben a szappanok és a kézfertőtlenítő szerek volt a téma. Most a háztartási fertőtlenítőkről írok.

Háztartási fertőtlenítők – Domestos és társai vs hypo

Ha valaki veszi a fáradságot és letölt egy biztonsági adatlapot, (melyet minden vegyszerhez mellékelni kell és a gyártó oldalán elérhető), akkor meggyőződhet róla, hogy az egyik legnépszerűbb fertőtlenítőszer, a Domestos hatóanyaga a nátrium-hipoklorit, azaz ugyanaz az anyag ami a jó öreg hypoban vízzel hígítva jelen van.
A Domestos tartalmaz még különböző úgynevezett felületaktív anyagokat, melyek leginkább a folyékonyságot szabályozzák, így például jobban habzik vagy hosszabb ideig marad meg a kerámián (nem folyik le gyorsan) és lassabban illan el, illetve némi illatosító anyagot is, ami kellemesebbé teszi a használatát.
A hypo elleben semmi mást nem tartalmaz csak nátrium-hipokloritot és vizet (vízben oldott nátrium-hipoklorit). Tehát lehet, hogy büdösebb, lehet, hogy nem habzik annyira és folyékonyabb, de fertőtlenítésre tökéletesen alkalmas, semmivel nem károsabb mint a drága fertőtlenítő vegyszerek (amik a Domestossal egy kaptafára készülnek) viszont sokkal olcsóbb és ezért 2-3 litert nyugodtan bespajzolhat belőle az ember, amivel egy normál háztartás egy félévig is kényelmesen megoldhatja a szükséges fertőtlenítést.
Ezzel senkit nem akarok lebeszélni a kényelmes és jól kitalált drágább vegyszerekről, melyek hasznosságát nem vitatom de szeretnék egy tiszta képet arról, hogy a mostani időkben az otthonunk fertőtlenítése olcsón, egyszerűen, hatékonyan is megoldható. Tartaléknak 200 Ft /liter áron 2-3 liter hypo igazán nem nagy befektetés de szükség esetén igen hasznos lehet.

Tanácsok a hypo használathoz

A hypos víz önmagában tökéletesen alkalmas fertőtlenítésre. De 5 liter vízhez, fél dl hypo és egy kis konyhai mosogatószerből, vagy más tisztítószerből, kiváló felmosószert készíthetsz. A hypot ruhák fertőtlenítésére és fehérítésére is használhatod, természetesen megfelelő odafigyeléssel.

A hypoban lévő nátrium-hpoklorit egy nagyon illékony vegyület és ezért fényre, hőre, levegőre érzékeny (ezért is forgalmazzák fekete műanyag flakonban). A hypo, a nátrium-hipoklorit erősen felhígított keveréke és nem túl stabil anyag, tehát 6-12 hónap alatt sokat képes veszíteni a hatékonyságából, pláne felbontás után. Ezért felbontás után már nem érdemes több hónapig tárolni.

Belélegezni – közelről – nem szabad (ahogy a Domestost és társait sem), mert a klór roncsolja a nyálkahártyát is, (ezért is csak nagyon hígított formában forgalmazzák), úgyhogy nagyon óvatosan kell bánni vele, nehogy bőrre, szemre vagy légutakba jusson (ahogy a többi vegyület esetén is) és természetesen gyermekek elől jól el kel zárni. De megfelelő odafigyeléssel és jobb híján fertőtlenítésre tökéletesen alkalmas. Hypozás után érdemes jól kiszellőztetni.

Hypos vizet valamilyen szórófejes flakonba töltve, WC-t, ajtókilincset, lábtörlőt és gyakorlatilag bármit fertőtleníthetsz. 2 dolgot viszont ne feledj: Vigyázz, hogy nehogy belélegezd és a szemedbe illetve a bőrödre kerüljön (ha ez történik bő folyó vízzel mosd le).

Ajánlott tartalmak


Nyugtató és altató teakeverékek házilag