vega lasagne

Hozzávalók 4-6 adaghoz

200 g száraz lasagne tészta
2 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 padlizsán vagy cukkíni és vagy 200 g gomba (esetleg mindhárom)
4-5 db sárgarépa
1 kisebb zellergumó (alma méretű)
150 g reszelt sajt vagy sajt szeletek
2-3 dl paradicsom sűrítmény (ha lehet bio)
Petrezselyem, oregánó, bazsalikom, só, bors, szerecsendió
0,7 dl soványtej
1 ek vaj (8-10 dkg)
1-2 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

A karikára vágott cukkínit és/vagy padlizsánt kicsit megsózva, 10-15 percig pihentethetjük, majd kinyomva, vajas serpenyőben vagy sütőlapon vajjal vagy jó minőségű sütő olajjal lespriccelve, sütőben meg lehet sütni. Ízlés szerint gombát is tehetünk hozzá, ez emelni fogja a fehérje mennyiséget és az élvezeti értéket is.

A répát és zellert lereszeljük (alma reszelőn, nagyobb szeletekre). Majd vajon a felaprított hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát is. A hagymás vajban a répát és zellert kicsit átpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsom sűrítményt. Lényeg, hogy jó leveses legyen a massza (vizet is adhatunk hozzá, ha a paradicsom túl sűrű), mert még vizet fog veszíteni a főzés közben és a lasagneba kell, hogy a tészta tudjon levet felszívni majd ebből a masszából.
Ha a paradicsomos massza már rotyog, hozzáadjuk a petrezselymet, bazsalikomot és oregánót (ízlés szerint), majd sóval, borssal fűszerezzük és pároljuk fedő alatt.

Közben elkészítjük a besamelt. Vajat olvasztunk, majd a vajban a lisztet kicsit megpirítjuk, ehhez hozzáadjuk a langyosra melegített tejet és fokozatosan kevergetve csomómentes mártást csinálunk, melyhez fehér borsot és szerecsendiót is adunk.

Ha a grillezett zöldségek megpirultak kicsit, a répa és a zeller a masszában megpuhult és a besamel is kész, akkor összerajuk a lasagnet.

Forró vízben 1 perc alatt kicsit előfőzzük a tésztalapokat, így jobban formálhatók lesznek.
Egy hőálló tálat olíva olajjal megkenünk, majd belerakunk 1 sor tésztát, melynek a tetejére egy adag paradicsomos masszát teszünk, erre jön egy sor grillezett zölsdég, majd besamelel meglocsoljuk és mehet rá a sajt, aztán a következő tészta réteg. Ezt párszor ismételve eljutunk addig, hogy a legfelső tészta réteg is felkerül, melynek a tetejére fél cm vastag paradicsomos massza.
Fontos, hogy a paradicsomos masszával fejezzük be, mert a tésztának meg kell párolódni a massza alatt.

Közepes hőn 175 – 180 C sütőben, légkeverés mellett 20-30 p alatt megsütjük. Figyeljük a tetején a paradicsomos masszát ne égjen meg.
Sütés után megszórjuk még sajttal és friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

Az étel teljes energia tartalma 2200 – 2400 kcal, mely adagonként 350 – 600 Kcal. Összesen hozzávetőleg 120 -140 g fehérjét, 300 g szénhidrátot és 100 g zsírt tartalmaz. (a felhasznált zöldségek függvényében).

Egészség szempontból

Ez az étel nagyon finom és rostban igen gazdag. A hőkezelés miatt a vitaminok jó része elveszik, de az ásványi anyagok és a rost megmarad. A bazsalikom, oregánó és a fokhagyma kiválóan fokozza az emésztést. A tészta és a sajt energiában gazdag de nem emeli meg jelentősen a vércukor szintet (pláne ha teljes kiőrlésű tésztát használunk).
Mivel az étel húsmentes, így laza vegák és diétás étrend követők is fogyaszthatják. Rost tartalma miatt kiválóan segíti az emésztést és nem csak finom de igen laktató is. Javasolt ebédre vagy korai vacsorának. A mediterrán étrendbe és a D.A.S.H. diétába is jól beillik, valamint a húsmentes étkezéshez is passzol.
Nem utólsó sorban nagyon finom és általában a gyerekek is nagyon szeretik.

Ajánlott cikkek


A hosszú élet titka – Hunzáktól az indiánokig