tömjén

TömjénBoswellia a balzsamfafélék családjába tartozó növény, mely képviselői a Boswellia sacra, Boswellia serata, Boswellia frereana, Boswellia carteri és még jó néhány faj, melyek kérgéből kivont gyantát használják templomi és egyéb szertartásoknál füstölőként.
A tömjénfa fajok Északkelt-Afrikában és Dényugat-Ázsiában honosak általában, de egyes változatai előfordulnak Afrika és Ázsia más területein is.
A fa kérgéből kivont gyantát, már az ókor óta használják, különböző áldozati és vallásos szertartásoknál. A gyantát a fa kérgének bemetszésével gyűjtik össze, majd szárítják és így vagy porított formában használják.

Tömjén gyanta

Az ayurveda ősidők óta használja a tömjénfa gyantát és kivonatot is. A fa porított kérge vagy szárított gyanta őrleménye kevesebb hatóanyagot tartalmaz mint a kivonata, ezért belsőleg fogyasztva kevésbé hatékony.
A tömjénfa kivonatot mára már több országban is (pl. Svájc) gyógyszernek minősítették, elsősorban magas acetyl-boswellingsav tartalma miatt.

A tömjén főbb hatóanyagai, mono és poliszacharidok, arabicum sav, triterpének, tömjénsav (acetyl-boswellingsav), illóolajok (baszorin, pinén, dipentén).
Az acetyl-boswellingsaw egy triterpén vegyület, melyről kutatások bizonyították, hogy topoizomeráz enzim gátlásán keresztül rendkívül erős citotokxikus (sejtosztódás gátló) hatású anyag, ezzel a daganatos terápiák és gyógyszerkutatás fókuszába került.

Gyógyászati hatásai

A tömjén antibakteriális, fertőtlenítő, görcsoldó, sebgyógyító, feszültségoldó és reuma ellenes hatású, jól csillapítja az ízületi fájdalmakat és daganat ellenes hatását is ismerik.
Az ayurvedikus orvoslás asztma kezelésére és görcsoldásra valamint fájdalomcsillapításra használja a tömjén kivonatát a tömjén olajnak pedig bőrfiatalító hatást tulajdonít, ezért a fiatalító kezeléseknél előszeretettel alkalmazzák.
A gyógyszeriparban a daganat terápiák és az asztma ellenes szereknél valamint gyulladáscsökkentő és görcsoldó gyógyszerekben használják a tömjén kivonatot. A rákkutatásban az agydaganat, a petefészek, hólyag és tüdőrák kezelésénél, valamint a béldaganat és méhnyak rák kezelésénél is jó eredményeket értek el a tömjén hatóanyagával.

Felhasználása

A tömjén használják belélegezve, inhalálva is asztma kezelésénél, illetve nyugtató és görcsoldó valamint antibakteriális hatása miatt, készítenek belőle olajat is, amely külsőleg alkalmazva reumás és egyén ízületi fájdalmaknál, izomgörcsöknél és általános lazító jelleggel használnak.
A tömjén füstről azt tartják, hogy kitisztítja a tudatot és segít összekapcsolódni a finomabb dimenziókkal, szubsztilis energiákkal. Ezért is használják előszeretettel vallási szertartásoknál és meditáció gyakorlása közben.

Ajánlott cikkeink

 

Fehér üröm – ígéretes szer a daganatok ellen