tengeri algák

A Fucoidan egy szulfátos poliszaharid,  mely legfőképpen tengeri algákban található meg, mint a mozuku, kombu, wakame vagy a hijiki algák.
A fucoidannal kapcsolatban a különböző kutatások számos hasznos bioaktív hatást azonosítottak már, melyek az alga származási helyétől és egyéb összetevőitől függően jelentősebb különbségeket mutathatnak.

A fucoidannak legalább két különböző formája létezik: az F-fucoidan, amely 95% ban fukóz szulfatált észtereiből áll és az U-fucoidanból, amely körülbelül 20% glükuronsavat tartalmaz.
A fucoidan fiziológiás és biokémiai hatásait számos in vitro és állatkísérletben vizsgálták.
Fucoidan injekcióval a neointimalis hiperplázia (artériás érfal vastagodás – érszűkület) vagy az arteria újra szűkülését tudták gátolni állatkísérletekben.
A kísérletek szerint a fucoidan képes nagy jelentős mértékben aktiválni a CXCR4 nevű receptorokat, melyek a hematopoietikus (vérképző) őssejtek termelését serkentik.
Mivel a hemopoetikus őssejtek a vérsejtek és a nyiroksejtek képződésének alapjául szolgálnak, így az utóbbi évtizedekben a hozzájuk kapcsolódó kutatások rendkívül előtérbe kerültek.
Az eddigi vizsgálatok alapján a fucoidan gátolja a gyulladásokat és elősegíti a rákos sejtek elpusztítását is. Erősíti az immunrendszert, és antioxidánsként működik, amely megakadályozza a szabad gyökök károsító hatásait.
Mivel a fucoidan a véralvadási faktorokat is befolyásolja, ezért aki vérhígítót, trombózis elleni gyógyszert szed, az mindenképp csak orvosi felügyelet mellett alkalmazza a fucoidan tartalmú készítményeket.

Ahogy fentebb említettem a fucoidan bizonyos tengeri algafajokban található meg jelentősebb mértékben, így a különböző tengeri algák, barna algák fogyasztásával és ezek kivonatait tartalmazó étrend-kiegészítők fogyasztásával tudjuk bevinni ezt az anyagot a szervezetbe. A természetes táplálkozás mindig célravezetőbb. A barna algák a focoidanon kívül ásványi anyagokban, vitaminokban és energiában is rendkívül gazdagok, aki teheti, annak érdemes kipróbálnia és beiktatnia (akár csak alkalmanként) ezeket a hasznos táplálékokat az étkezésébe.

Ajánlott írásaink

CBD olaj – egy csodaszer amit nálunk “még” üldöznek