vitaminok és ásványianyagok

Az előző cikkben azt írtam, hogy az emberi test egy dupla falú tömlő, mely mindkét végén lukas.
A tápcsatorna, a tömlő belseje és a tápcsatorna  fala (száj, garat, nyelőcső, gyomor, belek falai) a tömlő belső fala.
A „tömlőnk” külső fala pedig a bőrünk. A bőrünk és a tápcsatorna belső fala között helyezkedik el minden szervünk és alkotó elemünk.
Az emberi szervezet 50-80 % át víz alkotja (a vízzel aVíz – amit mindenképp tudnod kell róla” című írásban bővebben foglalkozom). A szervezet többi része pedig szövet, melyek sejtekből állnak, a sejtek pedig különböző kémiai anyagokból, molekulákból és sejt részekből.

A tápcsatorna szerepe

A tápcsatorna fala a bőrhöz hasonló, hámszövetből épül fel, de mivel más környezeti hatások érik és kicsit más a feladata ezért ennek megfelelően kicsit más a felépítése is.

Lényeg, hogy az egész tápcsatornánk egy érzékszerv és egy tápanyag felszívó rendszer is egyben.
A szájban az ízlelő bimbók, a fogak és különböző idegvégződések tesztelik a táplálékot és ezzel felkészítik a szervezetet a bejövő anyag fogadására és emésztésére, de még a hasznosítására is.
Ha például édeset fogyasztunk abból a testünk tudni fogja, hogy egy könnyen emészthető, könnyen felszívódó energia érkezik, kell majd hozzá sok nyál, hogy hígítsa és inzulin, hogy a sejtek fel tudják venni a cukor formában érkező gyors energiát.
Ha zsírosat eszünk, akkor a gyomornedveket kezdi el jobban termelni és több energiát összpontosít a felszívódásra, megemeli a test hőt, mert minél melegebb van a zsír annál könnyebben emészthető és jobban hasznosul.
Még sok példát hozhatnánk a test evéssel kapcsolatos érzékeléseire és reakcióira de legyen elég most annyi, hogy a tápláléknak információ hordozó értéke (szín, szag, íz) is van, sőt eleve ez alapján választjuk ki, hogy mit együnk, mi az ami jól esik.
A táplálék ugyanakkor, energia hordozó szerepet is betölt, mert ebből nyerjük az életfolyamatainkhoz szükséges energiát és ezen kívül test építő anyag is. Abból épül fel a testünk (és regenerálódik) amit megeszünk és szinte minden életfolyamatunk alapját is a táplálékokban lévő anyagok képezik.

A klasszikus mondás pedig, hogy : “az vagy amit megeszel” és ebben a formában ez anyagi szinten (a fentiek szerint) látható is és örök érvényű nagy igazság.

Már írtam a fehérjékről, szénhidrátokról és zsírokról röviden, most szót ejtek a vitaminokról, ásványi anyagokról és az élelmi rostokról is.

Vitaminok – számos életfolyamat katalizátorai

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyekre az emberi szervezetnek, kis mennyiségben szüksége van, azaz nélkülözhetetlen a működéshez.
A vitaminokat az emberi szervezet is előállítja (szintetizálja) de nem mindig és nem mindig olyan mértékben ahogy arra szükségünk lenne, ezért a táplálékokból is kinyerjük és hasznosítjuk őket.
A vitaminoknak két fő csoportuk van, a szerint, hogy vízben vagy zsírban oldódnak.
Olyan fontos folyamatokhoz szükségesek, mint a például, a retina működése, azaz a látás (A vitamin), a csontokba a kalcium beépülése, azaz csontképződés (D vitamin), vagy az élelmiszerek energiává alakítása (B- vitaminok).
A vitaminok tehát nélkülözhetetlen anyagok a szervezet működéséhez. Ahhoz, hogy a szervezet elő tudja állítani őket, szükségesek bizonyos „alapanyagok” . Ilyen alapanyag például a sárgarépában megtalálható béta karotin, melyet A-vitaminná alakít a szervezetünk.

A vitaminok termeléséhez, átalakításához szükségesek bizonyos ásványi anyagok is, mint például a cink vagy a szelén.
Vannak olyan vitaminok, is melyeket a szervezet közvetlenül hasznosít, tehát ha például a táplálékban megtalálható, akkor a szervezet felszívja és hasznosítja azokat, átalakítás nélkül.

De azt sem árt tudni, hogy, a vitaminok felszívódásához és hasznosulásához a szervezetben, szükséges a megfelelő környezet az emésztő rendszerben.

A vitaminok felszívódásához és hasznosulásához nélkülözhetetlenek, a belekben élő baktériumok és gombák  azaz a megfelelő bélflóra. Továbbá szükséges a táplálék megfelelő összetétele, (rosttartalma),  és a megfelelő testi állapot, azaz, hogy a test kész legyen arra, hogy épp a vitamin felszívódással és a megfelelő emésztéssel foglalkozzon.
Ez például fokozott testi vagy pszichés igénybe vétel alatt nem optimális, tehát ha valaki nagyon fáradt, vagy feszült, esetleg kialvatlan vagy beteg akkor ezek a folyamatok nem működnek optimálisan a szervezetben, ahogy a többi táplálékkal kapcsolatos folyamat sem.

Ásványi anyagok – funkcionális alapanyagok

Az emberi szervezetnek nagyon sok ásványi anyagra, nyomelemre van szüksége. Ahogy már a vitamin képzésnél említettem, ilyen a cink vagy a szelén, de a csontképzésben elengedhetetlen a kalcium, az izom működésben a magnézium, a szív működése pedig a nátrium és kálium ionok energetikai folyamatainak köszönhető. A vas pedig a szervezet oxigén ellátásának az egyik legfontosabb eleme.

Az ásványi anyagok kétféle képen csoportosíthatóak,  a szervezetben való jelenlétük szerint, így makro és mikro elemekre. A makro elemekből több van míg értelem szerűen a mikroelemekből kevesebb található a szervezetben, optimális állapotban. Az ásványi anyagok felszívódása a szervezetben hasonlóan a többi táplálékhoz, a vitaminoknál leírtak szerint több dologhoz kötött, (bélflóra, tápanyag minőség, állapota, test állapota) de mindenkép az optimális helyzetben szívódnak fel és hasznosulnak a legjobban.

Rostok – emészthetetlen de létfontosságú

A rostok olyan növényi eredetű szénhidrátok, amelyeket a szervezetünk nem képes megemészteni, ezért eljutnak a vastagbélbe. Mi szükség van rájuk, ha végül is emésztetlenül távoznak a szervezetünkből?

A rostoknak többféle jótékony hatásuk is van, ezért annyira fontos a rostokban gazdag táplálkozás. Hatékonyabbá teszik a víz megkötését, az elfogyasztott ételek felszívódását, a bélműködést és az emésztést. Felszívják az epesav sóit és a koleszterint, megkötik az emésztéskor termelődő gázok egy részét. Sőt a megfelelő rost tartalom szükséges a bélflóra megfelelő összetételének kialakulásához és fenntartásához is.
A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedést, hosszútávon elhízást, cukorbetegséget vagy akár vastagbélrákot is okozhat.
Tehát a rostban és megfelelő rostokban gazdag táplálkozás az összes többi tápanyag felszívódásához és hasznosulásához és az emésztő rendszer optimális működéséhez és egészségéhez is szükséges.

A témához kapcsolódó további írások


Homoktövis – a természetes multivitamin bomba

NINCS KOMMENT

Válaszol