a víz termézete

A víz talán az egyik leghétköznapibb dolog az életünkben, de érdemes kicsit jobban megismerni ezt az anyagot, mert nem csak érdekes de fantasztikus tulajdonságokkal is rendelkezik, mely a tudatos és önmaga egészségét megőrizni kívánó ember számára elengedhetetlen információ.

A víz a Föld felületén megtalálható egyik leggyakoribb anyag, a földi élet alapja.
A földfelszín 71 % át víz borítja, melyből 2,5 % édesvíz a többi tengerek és óceánok.

A víz kémiai jele, H2O azaz 2 hidrogént és egy oxigént tartalmazó molekula. De ez csak a víz kémiai formája.
A természetben a víz, viszont általában mindig egy összetett vegyületet jelent.
A víz az egyik legjobb oldószer a Földön, nagyon sok minden oldható benne.
A vízben oldott ásványi anyagok és egyéb anyagok, szennyeződések összessége az a vegyület amit mi víznek nevezünk a természetben.

Hogy ez egy picit érthetőbb legyen, például a tengervízben rengeteg só és egyéb ásványi anyag található ezen kívül tengeri élőlények maradványai, egyéb a kőzetekből származó anyagok, amiket a tengervíz kiold a továbbá olaj és más kémiai szennyeződések is.

Az ivóvíz

Az ivóvíznek nevezett víz, ami táplálkozás szempontból számunkra fontos, természetesen édesvíz.
Nagyon alacsony a nátrium klorid (só) tartalma, szennyeződésektől (viszonylag) mentes, vagy mert a föld alól, zárt vízrendszerekből származik, melyeket az ember még nem szennyezett meg, vagy mert felszíni vizekből nyerjük, de tisztított formában.
Itt már meg is különböztethetünk két féle vizet, a felszíni és a felszín alatti vizeket. Bár mindkettőt tisztítják, mielőtt emberi fogyasztásra kínálják, de a felszín feletti vizekbe sokkal nagyobb mennyiségben és könnyebben jutnak be az ember által előállított szennyező anyagok.

Az egyik legproblematikusabb ilyen szennyező anyagok, a hormonok, melyeket az szennyvízzel jutatunk a felszín feletti (általában folyókba) vizekbe.
A hormonok teljes kiszűrése a mai napig nem megoldott, tehát a felszín feletti vizekben általában megtalálhatóak. Persze vannak egészségügyi határértékek, melyek megszabják, hogy mi az ami emberi fogyasztásra alkalmas és mi az ami már nem.

A felszín alatti vizeknél, a különböző méreg anyagok okozhatnak problémát, melyek a föld felszín alatti tevékenységek miatt oldódnak ki a vízben és ezek kivonása az ivóvízből, szintén nem megoldott teljesen. Ilyen például az arzén, ami erős méreg, bár ez az anyag a különböző bányászati és ipari eljárások miatt a folyó vizekben is megtalálható de mivel a földkéregben is jelen van így a kéreg alatti vizekben is előfordul.

A szervezet szempontjából, tehát fontos, hogy a szervezetbe kerülő víz mentes legyen szennyeződésektől, káros anyagoktól, mérgektől, hormonoktól és egyéb vegyi anyagoktól, melyek a test működését negatívan befolyásolják.

Víz a szervezetben

A szervezetünk a bevitt vízből is kivonja a számára hasznos anyagokat (sajnos a károsat is) és hasznosítja a működésében, tehát a víz mint táplálék is fontos, hisz rengeteg ásványi anyagot vihetünk be vele a szervezetünkbe.
Viszont a szervezet számára mégis csak a H2O mint kémiai anyag a legszükségesebb, mint a testünk egyik legalapvetőbb alkotó eleme.
Az emberi test 50-80% át víz alkotja. Víz van a sejtek belsejében, ahol a sejt anyagcsere folyik, víz van a sejtközi térben, melyben oldott anyagok eljutnak egyik sejtből a másikig. A vérplazma víz nélkül nem lenne folyékony, azaz nem lenne vérkeringésünk, a tápanyagok nem tudnának áramlani a szervezetben, a szennyező és elhalt anyagok nem tudnának kiürülni és egyetlen szervünk sem működne víz nélkül, még az anyatej nagy része is víz.

A nők testzsír aránya kicsit magasabb a férfiakénál, így az ő szervezetükben van a „legkevesebb” víz, kb. 50% a férfiaknál ez az arány magasabb, 60% körüli de a gyermekeknél akár 75-80% ot is elérheti a víz mennyisége. Tehát könnyen belátható, hogy nagyon fontos anyagról beszélünk és valóban az élet alapját képezi.
Az ember napi ivóvíz szükséglete 2-3 liter között van, ez függ az életkortól, testtömegtől, nemtől és az adott életmódtól, körülményektől (külső hőmérséklet, igénybevétel stb.).
Ahogy fentebb írtam, a „vegytiszta” H2O amire a szervezetnek mindenképp szüksége van és bár ez az ételek (mondjuk növények) víztartalmával is bekerülhet, ám könnyű belátni, hogy mivel a szervezetünknek szüksége van a “vegytiszta” vízre, így azt ki kell vonnia minden bevitt anyagból. Az is eléggé egyértelmű, hogy ezt legegyszerűbben az ivóvízből tudja megtenni, mert különböző üdítőkből, oldatokból, vagy élelmiszerekből ezt még ki kell vonnia, meg kell szűrnie, hogy a H2O hoz hozzájusson.

Célszerű tehát tiszta és jó minőségű ivóvizet fogyasztani, rendszeresen, és folyamatosan.

Vízfogyasztás szabályai

Természetesen a test anyagcsere folyamatainak és cirkadián ritmusának (biológiai óra) megfelelően, van mikor többre van mikor kevesebbre van szükségünk belőle, de felnőtt férfiaknál a napi 3 liter, nőknél a 2 liter mindenképp ajánlott, 16 órás ébrenléti állapotban.
Vannak anyagok, melyek a víz felszívódását vagy a szervezet víz megtartását gátolják de ezekről később írnék.

Amit viszont fontosnak tartok, hogy a jó minőségű, azaz a szervezet számára legjobb víz kémiai összetételéről beszéljünk.
Nehéz lenne meghatározni, hogy a szervezet szempontjából mi a legjobb összetételű víz, de az biztos, hogy szennyeződésektől a lehető legnagyobb mértékben mentes, tehát lehetőleg ásványvíz (kéreg alatti víz).
Mivel az emberek ásványi anyag szükséglete életmódtól, életkortól, élethelyzettől és még földrajzi helyzetüktől is függ ezért ezt szinte lehetetlen általánosítva megállapítani, de az biztos, hogy nem jó, (legalább is hosszú távon) a túl magas ásványi anyag tartalmú ivóvíz.
Ilyeneket kúra szerűen célszerű lehet fogyasztani, de csak megfelelő hozzáértő felügyelete mellett, mert a túl sok ásványi anyagtól, vagy bomló izotópok miatt károkat is okozhat.
Ami jó taktikának tűnik, hogy váltogassuk az ásványvizeket, melyeket fogyasztunk, próbáljunk ki időről időre új vizeket és nyugodtan bízhatunk a testünk bölcsességében is, azaz aminek az íze, illata, aromája testszik, jólesik, az valószínű pont jó is lesz.
Érdemes összehasonlítani a számunkra legízletesebb vizeket, mert valószínű valamely dominánsabb alkotó eleme, ásványi anyag tartalma hasonlít majd, így egy kis öndiagnózist is végezhetünk, hogy épp mire van szüksége a szervezetünknek (bővebben lásd. ásványi anyagok ).

A víz energetikája

Van még egy érdekes dolog, amit szeretnék megosztani a kedves olvasómmal, azaz, a víz molekuláris sajátossága, energetikai szempontból.

Dr. Masaru Emoto, japán kutató több mint 25 éve foglalkozik a víz energetikai kutatásával, 1999 ben publikálta első írását ebben a témában, Message from Water (Üzenet a vízből) címmel. Azóta több könyvet is írt és számos előadást tartott a világban, a vízről alkotott megfigyeléseivel kapcsolatban és tudományos feltevéseiről. A kutatásának alapja az volt, hogy a világ több tájáról származó víz mintákat fagyasztott le egy speciális eljárással és fagyás közben megfigyelte a víz kristályosodásának folyamatát. Arra az érdekes következtetésre jutott, kísérletei alapján, hogy a egyes helyről származó vizek kristályos szerkezetei, sokkal szimetrikusabb, szebb mintákat alkotnak mint más helyekről való minták.

víz2-1Tehát a különböző helyről származó vizek különböző kristályos mintákat alkotnak és a professzor azt is megfigyelte, hogy minél harmonikusabb környezetből származik a víz, annál harmonikusabb, szebb a fagyás közbeni kristály szerkezete.
Ezután azzal kísérletezett, hogy egy helyről származó vízmintákat, különböző hatásoknak tett ki, edényekbe töltve, Mozartot, Bachot, metal zenét, pop zenét,  és különböző zajokat „hallgattatott” a vízzel, és ez után vizsgálta a kristályosodásukat és azt tapasztalta, hogy a harmonikusabb környezet, harmonikusabb kristályosodást eredményez.

Aztán szavakat, mondatokat írt és mondott rendszeresen üveg edényekbe zárt víz mintáknak (ugyanabból a forrásból származtak) és ezután megdöbbenve tapasztalta, hogy ez is hatással volt a víz kristályosodására. (lásd ábrán).

Azt mindenkire rá bízom, hogy milyen következtetéseket von le a fenti megfigyelésekből, akinek van kedve keressen rá a professzor írásaira, előadásaira.

viz-1Én minden esetre a kvantum fizika és az egyéb tudományok legújabb kutatásait figyelembe véve, a fentiek és még sok más egyéb ismeret birtokában biztos vagyok benne, hogy a víz molekulákban (ahogy minden anyagban) molekuláris szintű információ felvétel, tárolás és leadás is történik és a víz mint az emberi test legfontosabb alkotó eleme, olyan információkat is hordoz a test számára, melyek kémiai úton nem mérhetőek de jelentős hatást gyakorolnak a szervezetünkre, a személyiségünkre.
Én tehát több szempont miatt is nagyon odafigyelek a víz fogyasztásomra, mind mennyiség, mind pedig minőség tekintetében.

További érdekes írások:

 

Betegségek és hasformák – miről árulkodik a hasad ?

 

NINCS KOMMENT

Válaszol