macskagyökér

Orvosi macskagyökérValeriana officinalis a loncfélék családjába tartozó gyógynövény. Világszerte több mint 250 macskagyökér faj ismert melyek közül Magyarországon 4 faj található meg természetes körülmények között.
A nedves talajt kedveli, mezőkön, patak-és folyópartokon, ritka lombos erdőkben terem. Kertben is termeszthető, ilyenkor a gyökereit csak a második vagy harmadik évben használjuk.

Tapasztalt kertészek tudják, hogy a zöldségfélék jobban nőnek, ha macskagyökeret ültetnek közéjük.
Sajátos jelenség, hogy intenzív erős szaga erősen vonzza és erős izgalomba hozza  a macskákat.

Hatóanyagai elsősorban az úgynevezett valepotriátok valamint szeszkviterpén ketonok (valerénsav, valerenal, 
valeranon). Ezen kívül alkaloidokat, cseranyagot, cukrot, gyantát, flavonoidokat és piridin származékokat is tartalmaz.
A  macskagyökér virága nem értékes, hatóanyagai gyökerében és gyöktörzsében találhatók.
A drogot a növény ősszel gyűjtött gyökérzete szolgáltatja, amelyet a levélmaradványoktól megtisztítva szárítanak.  A drog szerepel a Magyar Gyógyszerkönyvben amely min.0,3 % illóolaj tartalmat ír elő a macsakagyökér esetén.

Gyógyászati hatásai

A 19. századi herbalisták melegen ajánlották álmatlanság, idegesség, fejfájás, szorongás és bélgörcsök kúrálására – korunk kutatói is kimutatták, hogy a macskagyökér valóban tartalmaz nyugtató hatású vegyületcsoportot, különösen a gyökere igen gazdag az úgynevezett valepotriátokban, melyek a nyugtató és lazító hatásaiért leginkább felelősek. Nyugtató, feszültségoldó hatását manapság idegesség, szorongás, idegi eredetű alvási problémák esetén alkalmazzák – utóbbi esetben is nyugtató hatását használják ki, mivel altató hatással valójában nem rendelkezik.

Felhasználása

A macskagyökér hatóanyagai számos gyógyszer alapanyaként szolgálnak, emellett leggyakrabban tea (forrázat), tinktúra és fürdő formájában használatos. Komlóval, citromfűvel együtt alkalmazva igen hatásos. Enyhe görcsoldó hatással is rendelkezik. Galagonyával együtt, szívbetegeknek is kiváló szív nyugtató és stresszoldó gyógynövény.

Ha az ember túl sokat dolgozott vagy stresszes állapotban érzi magát, a macskagyökér úgy nyújt testi és szellemi felfrissülést, hogy közben nem okoz fáradtságot és kábaságot.
Nem kelt mesterséges, eufóriás érzést, drogfüggőséget sem okoz, ellentétben a szintetikus pszichikai gyógyszerekkel.
Könnyen ingerelhető és túl izgulékony emberek a nap folyamán többször fogyaszthatnak idegnyugtatóként macskagyökeret, forrázat vagy egyéb készítmények formájában is, mert nem lépnek fel káros mellékhatások.

A macskagyökér gyógyhatásait összehasonlító kísérletek során szintetikusan előállított altatókkal, nyugtatókkal szemben vizsgálták, s arra a következtetésre jutottak, hogy a macskagyökér alkalmazása sok szempontból biztonságosabb. Az altatók rendszeres szedéséhez ugyanis a szervezet olyannyira hozzászokhat, hogy a kívánt hatás eléréséhez mind nagyobb adagokra lesz szükség, a gyógyszer elhagyásakor pedig elvonási tünetek – fejfájás, émelygés, hányinger, álmatlanság, nyugtalanság – léphetnek fel. A macskagyökér fogyasztása nem okoz függőséget, és elhagyása sem jár elvonási tünetekkel.

A macskagyökér további előnye, hogy míg a gyógyszerek reggeli kábultságot okozhatnak, addig a macskagyökérnek – megfelelő adagolás esetén – nincsenek tompító hatásai. A magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos fogyasztani, erről azonban a kezelőorvost is tájékoztatni kell.

Ellenjavalat

A macskagyökér nem okoz függőséget, de legyünk vele óvatosak mert túl nagy mennyiségben fejfájást, szédülést, látási zavarokat, nyugtalanságot okozhat. Várandós és szoptatós anyáknak pedig egyáltalán nem ajánlott az alkalmazása.

Ajánlott cikkeink:


Győzd le a félelmed – légzőgyakrolatok stresszhelyzetben

NINCS KOMMENT

Válaszol