dióolaj

A hidegen sajtolt növényi olajok telítettlen zsírsavakban gazdagok és ezért kitűnő zsírforrások. A zsírok elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez, de a telített zsírokban gazdag állati zsírok vagy meleg sajtolású, hidrogénezett olajok nem egészségesek.
Ezért ebben a sorozatban bemutatom a különböző hideg sajtolású növényi olajokat, melyek nem csak nagyon egészségesek de legalább ilyen finomak is.

Dióolaj

A dióolaj a Juglans regia (diófa) terméséből készül. Jellegzetes dióaromájú, viszonylag hamar megromló olajfajta mivel az érési folyamatok már 6 hónap alatt megindulnak benne és ezután elveszti aromáját majd elkezd avasodni, ezért érdemes hűvös és fénytől védett helyen tárolni (hűtőszekrényben).
A dióolaj könnyen száradó olaj viszont sűrűségét még – 18 celsiuson is megtartja.
Sok benne az A-vitamin és az E-vitamin tartalma is igen jelentős, 100g olajban 32 mg E-vitamin van.
Ásványi anyagok közül jódból tartalmaz említésre méltó mennyiséget.
A dióolaj telítetlen zsírsavakban is gazdag, melyek aránya meghaladja a 90% ot ebben az olajban.
A legjelentősebb telítetlen zsírsava a linolsav, mely omega6 zsírsav és ebből több mint 60% található a dióolajban. A linolénsavból, 15% mely omega3 zsírsav, olajsavból mely omega9 zsírsav, pedig szintén 14-15% található a ebben az olajfélében.
A dióolaj külsőleg is alkalmazható ezért kozmetikumokban és bőrápoló szerekben előszeretettel alkalmazzák is.
Belsőleg fogyasztva legfeljebb napi 1 evőkanál olaj ajánlott, gyermekeknél ennek fele vagy még kevesebb.
A dióolaj egy kellemes aromájú és nagyon hasznos olaj de semmiképp nem csodaszer, ezért az alább felsorolt pozitív élettani hatásait csak ennek fényében érdemes értelmezni.

Azt viszont fontos tudni, hogy a dióolaj erős allergén tulajdonságokkal rendelkezik, mint általában a dió és mogyoró félék, így okozhat allergiát, illetve keresztallergiát is kiválthat. Ezért használata esetén erre mindenképp figyelni kell.
A dióallergia bőrkiütésektől és szájbizsergéstől, a hányáson keresztül a légzési nehézségekig és szélsőséges esetben életveszélyes állapotig is terjedhet. Ezért aki nem biztos benne, hogy allergiás-e a dióolajra (dióra), annak érdemes kis bőrpróbát végeznie, mielőtt nagyobb mennyiségben érintkezik a dióolajjal.

A dióolaj összetételénél fogva, a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően, pozitívan befolyásolja a depressziós állapotokat, az agy működését, az immunrendszer és az idegrendszer működését egyaránt.
Használják még érelmeszesedés és magas koleszterin szint megelőzésére és különböző bőrproblémák kezelésére, mint az ekcéma és a száraz irritábilis bőr. Az Alzheimer-kórt késleltető hatásáról is vannak tanulmányok, illetve a hormon háztartást is képes jelentősen beindítani. A friss dióolajnak féregűző és bélfertőtlenítő hatása is van. Használják bőrápolásra, napozóolajnak, hajápolásra és Franciaországban már a 13. században folyékony szappant is készítettek belőle, előkelő hölgyek részére. Ezen kívül fa tárgyak, bútorok ápolására is kiváló anyag a dióolaj.
Érdemes más olajokkal keverve fogyasztani és a hidegsajtolású olajokra jellemző módon nem szabad hevíteni, mert magasabb hőmérsékleten a benne lévő telítetlen zsírsavak roncsolódnak és átalakulnak.
A pekándió olaja mind összetételében mind pedig felhasználásában, a nálunk közismert dióolajhoz nagyon hasonló.

Mogyoróolaj

A török mogyoró Corylus colurna terméséből készül, tehát nem földimogyoróból. Erre az olajra is igaz a dióolajnál említett allergén tulajdonság és a dióolajhoz nagyon hasonló összetétellel rendelkezik. Aromájában különbözik tőle de felhasználhatóságát illetően is nagyban hasonlít a dióolajhoz.

Mákolaj

A kerti mák – Papaver somniferum magjából származó, aromás olaj. A mák magvai 18% fehérjét, 28% szénhidrátot és 42% olajat tartalmaznak. 100g mákban hozzávetőleg 1400 mg kalcium, 700mg kálium, 340 mg magnézium, 12 mg mangán, 10 mg vas, 8 mg cink található.
Viszont a mákmagok kisajtolása nem jelenti azt, hogy az olajba minden ásványi anyag átkerül, mivel csak a zsírban oldódó anyagok és zsírban oldódó vitaminok kerülnek az olajba, így a mákból sajtolt olaj a mák magok ásványi anyag tartalmának egy részét elveszíti, például a mákolajban már szinte egyáltalán nincs kalcium.
A mákolaj a hidegen sajtolt növényi olajokhoz hasonlóan gazdag telítettlen zsírsavakban, linolsav (omega 6) tartalma hozzávetőleg 60-65%, olajsavból (omega 9) pedig 20% ot tartalmaz.
Az esszenciális Linolénsavból (omega 3) viszont csak 1-2% ot tartalmaz, ezért ebből a szempontból kevésbé jelentős olajnak számít.
Ezért a mákolaj sem csodaszer, inkább aromás és érdekes összetevője lehet a salátánkra vagy egyéb élelmiszereinkbe kerülő hidegen sajtolt olajkeveréknek.

Az avas olaj kitűnő szappan alapanyag

A hidegen sajtolt olajok, felbontás után általában néhány hónap 3-9 alatt elkezdenek avasodni. Ez egy oxidációs folyamat része, melytől az olaj elveszti aromáját és a benne található anyagok (többek között a többszörösen telítettlen zsírsavak is) elkezdenek átalakulni. Ilyenkor az olaj már nem egészséges, legalább is belsőleg fogyasztva, mert mérgezi a bélflórát. Azonban nem szabad kidobni, mert az avas olajból kiváló szappan és egyéb kozmetikum készíthető, sőt szappan készítéshez az avas olaj sokkal előnyösebb is.
Erről a szappan készítés házilag cikkben olvashatsz.

A témához kapcsolódó ajánlott írásaink

 

Depresszió és alvászavar – energetikai összefüggések