ÉdesgyökérGlycyrrhiza glabra (igazi édesgyökér) a Földközi tenger mellett honos növény.
Hazánkban a Glycyrrhiza echinata vagy más néven keserű édesgyökér őshonos, mely kevésbé édes ízű.
A növény gyökerét édesítőszerként és likőrök és sör színezésére is használják.

Hatóanyagai, a glicirrhizinek, flavonoidok és a szteroidvegyületek valamint a kumarin.
A növény hatóanyagainak különálló hatásai szerint a glicirrhizinnek a magas kortizol szint fenntartásáért felelősek, mivel gátolják az úgynevezett 11-β-HSD enzim működését, mely a kortizol lebontásáért felel.
A kortizol egy összetett hatású hormon, melyet a mellékvese termel. Elsősorban a stresszel szembeni ellenállást segíti elő, vércukor szint emelő, energia termelést serkentő (fehérje és zsírbontás fokozó), sejtosztódás gátló és gyulladás csökkentő.
A flavonoidok szintén komplex hatású alkotók, kitűnő antioxidánsok, melyek a káros szabadgyökök elleni harcban és az oxidatív stressz káros hatásai ellen kiváló hatóanyagok. Az édesgyökér falvonodjai közt található egy izoflavonoid, a glabridin, mely számos modern kutatás alapját képzi.
A glabridinről azt tartják, hogy segíthet a fogyás támogatásában, mert serkenti a szervezet zsír anyagcseréjét, ezen kívül, elsősorban a cukorbetegeknél a memória zavarok és szellemi leépülés ellen is hatékonynak tartják. (lásd. PubMed/glabridin)
A kumarin pedig vérhígító, véralvadás gátló tulajdonságú és ezzel a trombózisos betegségek kezelésében hatékony.

Minden gyógynövény esetén kihangsúlyozom, hogy a hatóanyagaik együttes hatását kell figyelembe venni és nem érdemes és nem szabad kiragadni bizonyos hatóanyagokat és hatásokat.

Az édesgyökér a szervezetre enyhe nyugtató hatású növény, lágyítja és bizonyos értelemben lassítja a szervezet működését, reakcióját.

Használható öblögetésre a száj sebei és fertőzései kezelésére.
Forrázata gyógyító hatású a nyelőcső és gyomorfekély betegségekre. Ilyen esetekben híg főzete vagy lenmag pehellyel vagy őrleménnyel kevert pora a modern gyógyszerek hatásaival vetekszik. Ezért elsősorban, nyelőcső vagy gyomor fekély illetve fekély gyanús esetekben kiváló kezelési módszer.

Általános nyákosító, nyálkásító hatása révén mind az emésztőrendszer tisztítását, mind pedig a légző rendszer kiszáradásával járó gyulladásos betegségeit jól kezeli.
Segít a légző rendszer tisztításában ezért a száraz és a nedves asztma kezelésében, légző rendszeri gyulladásoknál, tüdőbaj és tüdő daganat terápia kiegészítésénél kiváló gyógynövény.
Lazítja a sima izmokat, ezért a hörgők görcsös tónusát oldja, tisztítja a tüdőt a kátránytól, portól és hurutos fertőzésektől.
Táplálja a tüdő szöveteit és segíti a regenerációját. Lenmaggal kombinálva ebben az esetben is nagyon hatásos.
Máj és hasnyálmirigy gyulladás, zsírmáj, májzsugor esetén is hatékony ilyen esetekben aloéval, zsályával, mályvagyökérrel keverve nagyon hatékony.
Az idegrendszert is nyugtatja, stabilizálja.

Savak maró hatásait csökkenti, így savas epe, savas emésztőnedvek, húgysav közömbösítésére is jól használható.
Főzete elfogyasztva, gyulladásos bőrproblémákra, ekcéma, herpesz, égő érzések kezelésére ajánlott.
Sebekre, horzsolásokra, kurkumával keverve rendkívül hatásos, intenzív szövetregeneráló.
Külső és belső nemi szervek kiszáradásos tüneteinek kezelésére, elfogyasztva vagy intim tusként is használható.

Ellenjavallat

Hosszú távon és nagyobb mennyiségben fogyasztva túlzottan letompíthat, tehetetlenséget, lomhaságot, merevséget okozhat. Pangó nedveket, végtag ödémát idézhet elő. Ezért inkább maximum 3-4 hétig, kúra szerűen vagy pár napig, alkalmilag fogyasszuk.
Magas vérnyomás, szívgyengeség, cukorbetegség, krónikus veseelégtelenségben szenvedők, infarktuson átesett betegeknél nem ajánlott.

További érdekes gyógynövények

 

Gyulladás csökkentés, táplálkozással és gyógynövényekkel